IAEA bezorgd over kernwapens Iran

Aangepast op

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA heeft de vrees geuit dat Iran kernwapens ontwikkelt. Het is voor het eerst dat de VN-organisatie zo concreet duidt op een nucleaire dreiging van Iran. Daarmee steunt het IAEA de westerse bezorgdheid over de kwestie.

In een rapport bevestigt de atoomwaakhond (pdf) dat Iran is begonnen met het verrijken van uranium tot een hoger percentage dan voorheen, zoals de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad onlangs zei. Hiermee komt Teheran dichter in de buurt van het percentage dat nodig is voor een atoomwapen.

Confrontatie Ook zou blijken dat Iran bezig is met de ontwikkeling van een behuizing voor een kernkop en een kernwapenontsteker. Het land zou bovendien bezig zijn met testen om te zien op welke hoogte zo'n kernkop het beste tot ontploffing kan worden gebracht.

Het rapport is het eerste onder leiding van de nieuwe IAEA-chef, de Japanner Yukiya Amano. Volgens hem is er "sluitende en geloofwaardige" informatie over activiteiten die verband kunnen hebben met nucleaire wapens.

Amano lijkt meer de confrontatie te zoeken met Iran dan zijn voorganger, de Egyptenaar ElBaradei.