NOS NieuwsAangepast

Nummer twee van de Taliban gepakt

In de Pakistaanse stad Karachi is volgens The New York Times de militaire leider van de Taliban, mullah Baradar, opgepakt.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeggen dat Baradar de belangrijkste vangst is sinds de oorlog in Afghanistan acht jaar geleden begon. Baradar is de op één na invloedrijkste man binnen de Taliban, achter oprichter en geestelijk leider mullah Omar.

Baradar werd een paar dagen geleden door Pakistaanse en Amerikaanse geheime diensten gepakt tijdens een geheime operatie.

Barradar zit vast in Pakistan waar hij nog steeds wordt ondervraagd door Pakistaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Er zijn weinig bijzonderheden over hem bekend. Verwacht wordt dat hij veel informatie kan geven over de Taliban.

Tegengesproken Zijn gevangenname is even stil gehouden om andere belangrijke Taliban-figuren niet de tijd te geven om hun sporen te wissen. The New York Times heeft op verzoek van het Witte Huis enige tijd gewacht met de publicatie van het bericht.

De Taliban in Afghanistan hebben de arrestatie tegengesproken. Een woordvoerder zei dat Barradar nog steeds in Afghanistan is en de militaire en politieke activiteiten van de beweging organiseert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl