NOS NieuwsAangepast

Grootste vliegtuig ter wereld landt in Suriname

Door correspondent Hennah Draaibaar

De stem van de journalist sloeg over toen hij aankondigde dat het grootste vliegtuig ter wereld op de Johan Adolf Pengel luchthaven in Suriname is neergestreken. Suriname is in de ban van het toestel, waar zes tot acht touringcars in kunnen.

De Antonov An-225 wordt ook wel 'Mriya' (droom) genoemd. Het is afkomstig uit de Verenigde Staten (Texas) en is op doorreis naar Brazilië (São Paulo).

Grootste landingsbaan Het Oekraïense vliegtuig heeft een lengte van 84 meter en door de drie turbofan-motoren aan weerszijden van de as, een spanwijdte van 88 meter. Het is een vrachtvliegtuig dat momenteel vracht vervoert die nodig is voor het opzetten van een raffinaderij in São Paulo.

Suriname had de eer om het vrachtvliegtuig te ontvangen, omdat zij in het hele Caribisch gebied de grootste landingsbaan heeft. In de Tweede Wereldoorlog is deze door de Amerikanen aangelegd.

De landingsbaan was nodig om grote Amerikaanse vliegtuigen hier te laten landen. Duizenden Amerikanen verbleven tijdens de oorlog in Suriname.

Bevrijding van Europa Ruim 80 procent van het aluminium, nodig voor de vliegtuigindustrie in Amerika, werd toen gemaakt uit Surinaamse bauxiet. Hierdoor heeft Suriname indirect een substantiële rol gespeeld in de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Antonov An-225 heeft zijn reis vanmorgen vroeg, om 04.00 uur, vervolgd richting São Paulo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl