NOS NieuwsAangepast

Italianen in de rij voor St. Antonius

Duizenden gelovigen staan in de Italiaanse stad Padua in de rij om een glimp op te vangen van de relikwieën van de heilige Antonius. Het skelet is voor het eerst sinds 1981 weer van dichtbij te zien voor het publiek.

Toen de deuren van de basiliek van de stad vanochtend om zes uur opengingen, hadden zich al enige duizenden mensen verzameld. Verwacht wordt dat rond de honderdduizend mensen de kerk zullen aandoen. De organisatoren verwachten zelfs bussen uit Slovenië, Polen en Libanon.

De resten zullen nog tot aanstaande zaterdag te zien zijn. Voor wie niet naar Padua kan afreizen heeft de kerk een webcam opgehangen die 24 uur per dag uitzendt.

Vissen Sint Antonius is een belangrijke volksheilige binnen de katholieke kerk. Hij geldt als de beschermheilige van de stad Padua en patroon van verloren zaken.

Antonius werd in 1195 geboren in Portugal. Na omzwervingen door Portugal, Afrika en Italië vestigde hij zich in Padua.

In zijn tijd gold Antonius als een zo'n begenadigd preker dat hij zelfs de vissen kon doen luisteren. Hij was tijdens zijn leven al zo geliefd dat paus Gregorius IX hem binnen een jaar na zijn dood in 1231 heilig verklaarde.

Tong Over het stoffelijk overschot van Antonius wordt gezegd dat toen men het dertig jaar na zijn dood wilde verplaatsen naar de laatste rustplaats, zijn tong haast onaangetast bij zijn ontbonden lichaam lag.

Het werd als het bewijs gezien van de goddelijkheid van zijn preken. De tong wordt sindsdien apart bewaard in een reliekschrijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl