Jason Lamy Chappuis heeft de olympische titel op de noordse combinatie (normale schans) in de wacht gesleept. De leider in het wereldbekerklassement versloeg in een zinderende eindsprint Johnny Spillane en Alessandro Pittin.

Janne Ryynänen was met een sprong van 105 meter de beste bij het schansspringen en begon met 34 seconden voorsprong aan het langlaufen. De Fin kwam in de eerste ronde echter ten val en werd slechts 26ste.

Chappuis begon na een sprong van 100 meter als vijfde aan het tweede onderdeel, de tien kilometer sprint. Hij maakte al snel deel uit van een kopgroep van zeven.

De Amerikaan Spillane ging er in de slotfase vandoor en leek af te stevenen op het goud. Maar in een prachtige ultieme sprint werd hij nog geklopt door Chappuis.

"Alles gegeven" "De wind maakte het springen erg lastig, maar dat ging nog best goed", keek Chappuis terug. "In de sprint heb ik gewoon alles gegeven en het kwam goed uit dat ik in Johnny een doel had. Ongelooflijk dat ik nu kampioen ben."

De 23-jarige Chappuis eindigde bij de Spelen in Turijn als vierde en elfde en pakte vorig jaar brons op de WK. Dit seizoen won hij al vijf WB-wedstrijden.

De favorieten Felix Gottwald (twee keer olympisch goud, één keer zilver en drie keer brons) en Magnus Moan (zilver en brons, 2006) werden door de ongunstige wind 41ste en 40ste bij het springen en waren op slag kansloos. Wereldkampioen Todd Lodwick eindigde als vierde.

STER reclame