NOS NieuwsAangepast

Olympische vlam omzeilt demonstranten

Door verslaggever Mattijs van de Wiel

Bij Victory Square kwamen de gymschoenen en het trainingspak pas écht van pas. Daar moest de drager van het olympisch vuur echt rennen. Alle dragers van de vlam hebben witte sportkleding aan en allemaal leggen ze hun 300 meter in een drafje af. Maar in downtown Vancouver moest er even een sprintje worden getrokken.

De afgelopen maanden stonden er overal enthousiaste Canadezen langs de route. Ook hier in Vancouver juichen ze en klappen ze voor de vlam. Ze vertellen hoe 'excited' ze zijn en hoe 'wonderful' het is, dit olympische vuur in Vancouver. Alleen niet op het kruispunt bij Victory Square. Daar staat een afvaardiging van zo'n 50 anti-olympische demonstranten.

Geschreeuw Allerlei verzetsgroepen hebben zich verenigd om te protesteren tegen de Spelen en ze hebben allemaal hun eigen reden om tegen te zijn. Er is een heel programma van protestbijeenkomsten en vandaag gebeurt dat op straat, langs de route van de vlam.

Als de rode vrachtwagen van sponsor Coca Cola verschijnt begint het geschreeuw en blokkeren ze de straat. Er is politie, er zijn politiepaarden, maar geen ME, geen schilden en geen wapenstokken.

Wat doe je dan, als organisatie, als er tientallen tv-camera's bij zijn en je weet dat de beelden de wereld over gaan? De Canadezen zijn al niet blij met alle aandacht voor de daklozenproblematiek in Vancouver en de kostenoverschrijding bij de organisatie. Beelden van rellen zouden het olympische feestje nog verder verpesten.

Enthousiaste mensen Dan bieden die gymschoenen uitkomst. Terwijl vooraan op het kruispunt de demonstranten denken dat ze de vlam tegenhouden, rent de fakkeldrager 100 meter daarachter in een drafje een straat naar rechts in en daarna linksaf en weer naar rechts: blokkade omzeild.

De demonstranten hebben hun punt gemaakt, de vlam kan weer verder, geen arrestaties, geen knokpartij.

En terwijl ik dit op mijn hotelkamer zit te tikken zie ik de verantwoordelijke voor de fakkeltocht op een nieuwszender verschijnen. Hij vertelt doodleuk dat de route van de vlam maar één keer is omgelegd "omdat er te veel enthousiaste mensen op de weg stonden, waardoor de fakkeldrager er niet doorheen kwam".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl