NOS NieuwsAangepast

Jim Janssen van Raaij overleden

In Den Haag is oud-politicus Jim Janssen van Raaij overleden. Hij was jarenlang voor het CDA lid van het Europees Parlement. Later zat hij in de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn.

Janssen van Raaij kampte al lange tijd met gezondheidsklachten en woonde de laatste jaren in een verzorgingshuis. Hij is 77 jaar geworden.

Jappenkamp Van Raaij werd geboren in Nederlands-Indië en leefde tijdens de Japanse bezetting van de kolonie in een jappenkamp. In 1946 keerde hij terug naar Nederland. Hij werd advocaat in Rotterdam en begon in 1977 in de gemeenteraad van deze stad aan zijn politieke loopbaan.

Twee jaar later betrad hij namens de toenmalige Christelijk Historische Unie het Europees Parlement, waar hij zich vooral bezig hield met juridische zaken.

Van Raaij speelde als CHU-secretaris een belangrijke rol toen de CHU in 1980 opging in het CDA. 26 jaar later stapte hij na een conflict uit die partij.

Euro In 1998 waren de onderhandelingen rondom de invoering van de euro in een vergevorderd stadium, maar Janssen van Raaij stemde als Europarlementariër van de Unie voor Europa tegen de komst van de nieuwe munt.

Van 2002 tot 2003 zat hij namens de Lijst Pim Fortuyn in de Tweede Kamer. In deze periode stelde hij zich verkiesbaar voor het Kamervoorzitterschap, maar hij legde het af tegen VVD'er Frans Weisglas.

Buiten zijn politieke activiteiten om was Janssen van Raaij ook mede-oprichter van de VVCS, de Vereniging van Contractspelers en de Vereniging van Voetbaloefenmeesters. Ook was hij lid van de Raad van Commissarissen van Nestlé Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl