NOS NieuwsAangepast

Uitdieping Westerschelde kan beginnen

De uitdieping van de Westerschelde kan na maanden vertraging beginnen. Tijdens een plechtigheid in de Antwerpse haven, vlakbij de Belgische-Nederlandse grens, heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat daartoe het startschot gegeven. Ze deed dat samen met haar Belgische collega Crevits en de Vlaamse minister-president Peeters.

Een maand geleden gaf de Raad van State uiteindelijk groen licht voor de verdiepingswerken die de haven van Antwerpen toegankelijker moeten maken voor grote schepen.

Getouwtrek Het akkoord om de vaargeul langs Nederlandse kant uit te diepen werd al in maart 2005 gesloten. Na de ondertekening ervan volgde een jarenlang juridisch getouwtrek.

Meest omstreden is de natuurcompensatie. In het kader daarvan besloot de Nederlandse regering in het tracébesluit (pdf) in 2008 dat de Zeeuwse Hedwigepolder ontpolderd moet worden. Dit viel niet in goede aarde bij de boeren daar.

Aanvankelijk leek het Nederlandse kabinet hen te ontzien, maar milieuorganisaties bleven aandringen op de compensatie voor de schade aan de natuur door de uitdieping. Na een bezwaarprocedure haalden zij uiteindelijk hun slag thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl