EU laat Griekenland niet in de steek
De regeringsleiders hebben op een extra Europese top in Brussel afgesproken dat het Griekenland niet in de steek zal laten. Het land heeft een begrotingstekort van dertien procent waar drie procent is toegestaan.
Als gevolg daarvan is de koers van de Europese munt fors gedaald.
Griekenland moet in eerste instantie proberen zelf zijn begrotingsproblemen op te lossen, zo is in Brussel besloten. Europa gaat daar streng op toezien.
Hulp Mocht het noodzakelijk zijn, zullen de 'grote landen', met name Frankrijk en Duitsland, Griekenland te hulp schieten.
De EU-top werd onder anderen bijgewoond door EU-president Van Rompuy, de Franse president Sarkozy, de Duitse bondskanselier Merkel en voorzitter Barroso van de Europese Commissie.
Ook de Griekse president Papandreou en president Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) waren bij het gesprek.
Spanje De leiders van de EU willen voorkomen dat de Griekse crisis overslaat naar de rest van de eurozone. De ECB is bang dat de euro verder onder druk komt te staan als de problemen in Griekenland niet snel worden opgelost.
De bank in Frankfurt houdt er onder meer rekening mee dat de crisis overwaait naar Spanje en Portugal.
Straat Volgens Trichet kan gebrek aan begrotingsdiscipline andere landen verleiden het ook niet zo nauw te nemen met de afspraken in Europa.
Als dat scenario uitkomt, zou dat het economisch herstel in de EU in de kiem smoren.
De Griekse regering wil het tekort op de overheidsbegroting wegwerken met stevige bezuinigingen. Veel Grieken vinden dat een slecht plan en gingen daarom gisteren de straat op.