NOS NieuwsAangepast

Aangifte Heerlen over lekken bij benoeming

Burgemeester Gresel van Heerlen heeft aangifte gedaan wegens schending van de geheimhoudingsplicht bij de benoeming van zijn opvolger.

Dinsdag werd bekend dat de Nijmeegse wethouder Paul Depla (PvdA) burgemeester wordt. Hij wordt naar verwachting eind maart benoemd.

Met de keus voor Depla passeerde de gemeenteraad de VVD'er Roel Wever, de kandidaat van de vertrouwenscommissie. De stemverhouding in de gemeenteraad was 20 tegen 17.

Boos Gresel is kwaad dat er rond deze benoeming informatie gelekt is over kandidaten en de procedure en dat de uitslagen van geheime stemmingen zijn gepubliceerd.

"Het Limburgs Dagblad heeft het hele proces van de vertrouwenscommissie naar buiten gebracht. En ook de namen van alle kandidaten en de weging van de kandidaten. Ik vind het een grove schending van de geheimhoudingsplicht die de raad heeft", zegt Gresel tegen de NOS.

Problemen door lekken "Ik vind het ook onnodig beschadigend voor de kandidaten die daar in hun huidige functie wellicht problemen mee krijgen." Volgens Gresel heeft Heerlen een lange traditie van gemeenteraadsleden die hun mond voorbij praten. "Dat vind ik erg kwalijk. Het betekent namelijk dat sommige raadsleden met informatie kunnen gaan manipuleren. En dat raadsleden die zich netjes aan de wet houden daardoor op achterstand komen. We moeten er paal en perk aan stellen."

De burgemeester heeft een uur na het lezen van het artikel in de Limburger aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl