Verhagen en Bos botsen over Uruzgan

Aangepast

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en vice-premier Bos botsen opnieuw over Afghanistan. Aanleiding is de brief van de NAVO waarin Nederland wordt gevraagd om langer in Uruzgan te blijven.

Normaal gesproken doet de NAVO alleen een verzoek als het vooraf al weet dat het wordt ingewilligd. Een afwijzing zou daarom zeer ongebruikelijk zijn.

Vice-premier Bos van de PvdA zegt dat hem van te voren ook niks is gevraagd en ziet niets in het verzoek van de NAVO.

Volgens CDA-minister Verhagen is het verzoek vooraf besproken in de ministerraad. En daar zat Bos gewoon bij, zegt hij. "Ik heb alle contacten met de NAVO van te voren afgestemd met alle betrokkenen. Ook met de heer Bos."

Rasmussen "Ik weet niet wat het kabinet aan de heer Ramussen heeft aangegeven, in ieder geval niet namens mij", zegt Bos. "De PvdA heeft duidelijk zijn mening gegeven over dit verzoek."

Gisteren werd een brief van NAVO-chef Rasmussen aan premier Balkenende openbaar. Behalve het verzoek voor een trainingsmissie in Uruzgan vraagt de NAVO Nederland ook om de F16's in Kandahar te houden, inclusief het ondersteunend personeel van de luchtmacht. De PvdA-fractie liet meteen al weten daar niets in te zien, en PvdA-leider Bos zei later dat hij zich daar in kan vinden. "Het type verzoek verhoudt zich niet tot het kabinetsbesluit van twee jaar geleden om in december van dit jaar weg te zijn uit Uruzgan."

'Niet haalbaar' PvdA-Tweede Kamerlid Van Dam zei eerder op de dag zich te verbazen over het verzoek uit Brussel. "Het kan retour naar de NAVO met de mededeling dat dit niet haalbaar is", zegt Van Dam. "De NAVO had dat kunnen weten."

Bos en Verhagen hebben aangegeven later vandaag, in de wekelijkse ministerraad, over het onderwerp door te zullen praten. Premier Balkenende is daar overigens niet bij, hij zit in Vancouver, bij de opening van de Winterspelen.

STER Reclame