NOS NieuwsAangepast

Open brief wetenschappers over klimaat

Nederlandse wetenschappers hebben een open brief gepubliceerd naar aanleiding van de recente schandalen over het IPCC-klimaatrapport van de VN. Ze schrijven dat de fouten in het rapport "door sommigen worden aangegrepen om de hele klimaatwetenschap in diskrediet te brengen".

Volgens de wetenschappers zijn zij in de Tweede Kamer recent neergezet als 'bedriegers' en 'klimaatmaffia'. In de brief distantiëren de wetenschappers zich nadrukkelijk van die kwalificaties. Ze erkennen dat het IPCC niet onfeilbaar is, maar volgens de wetenschappers "maakt dat haar hoofdconclusies nog niet onwaar of gekleurd".

De brief is ondertekend door 53 gerenommeerde wetenschappers van alle universiteiten van Nederland. Onder hen bevinden zich gerenommeerde namen als Wim Turkenburg, Pieter Winsemius, Rik Leemans, Lucas Reijnders, Bert Metz en Pier Vellinga. De brief is naar de Tweede Kamer en alle betrokkenen bij het klimaatvraagstuk.

Onder vuur De IPCC-rapporten kwamen de afgelopen twee maanden onder vuur te liggen door verschillende schandalen. Zo werden e-mails gehackt van de gerenommeerde Britse klimaatwetenschapper Phil Jones, wiens onderzoek een belangrijke rol speelt in de rapporten. Volgens de gehackte e-mails zou hij in de jaren negentig gegevens hebben verdoezeld die de opwarming van de aarde tegenspraken.

Het IPCC moest enkele weken geleden erkennen dat de gletsjers op de Himalaya niet in 2035 zijn gesmolten, maar pas veel later. Het jaar 2035 bleek gebaseerd te zijn op ondeugdelijk onderzoek.

Meer recent bleek het IPCC een studentenscriptie en een artikel uit een tijdschrift voor bergbeklimmers als bron had gebruikt. Daardoor kwam het wetenschappelijke - en ook het onafhankelijke - karakter onder vuur te liggen. Ook het percentage van Nederland dat onder de zeespiegel ligt, bleek onjuist te zijn weergegeven in het IPCC-rapport.

De schandalen dreigden de afgelopen weken de geloofwaardigheid van de hele wetenschap aan te tasten. Klimaatsceptici trokken fel van leer. Minister Cramer van Milieu eiste dat er voortaan geen fouten meer gemaakt worden.

De Nederlandse wetenschappers schrijven dat zij kennis hebben genomen van de fouten. Ze vinden dat het IPCC die fouten ruiterlijk moet erkennen. Maar zij schrijven ook dat de fouten niets af doen aan "de hoofdconclusie dat de mens het klimaat zeer waarschijnlijk verandert, met op termijn ingrijpende gevolgen".

Lees de brief van de wetenschappers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl