NOS NieuwsAangepast

Duitsland wil actie EU voor Griekenland

Griekenland krijgt mogelijk steun uit Europa om uit zijn financiële crisis te komen.

Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal wil Duitland het voortouw nemen in een actie van de EU om Griekenland te helpen.

Dat zou inhouden dat de EU garant staat voor leningen. Dat moet voorkomen dat er geen geld meer is om de Griekse economie aan de gang te houden.

Besmettelijk Het plan is volgens de Wall Street Journal besproken met president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB).

Morgen staat de financiële toestand in Griekenland op de agenda van een EU-top in Brussel. Het is de eerste bijeenkomst van regeringsleiders onder voorzitterschap van EU-president Herman van Rompuy.

De Belg heeft na zijn benoeming gezegd dat aanpak van de economische crisis het belangrijkste thema is waarmee hij aan de slag wil.

De ECB maakt zich grote zorgen over de toestand in Griekenland. De bank in Frankfurt is bang dat de Griekse crisis 'besmettelijk' is voor de andere zuidelijke landen in de eurozone, in het bijzonder Spanje en Portugal.

Begrotingsregels Op de financiële markten is ook bezorgdheid over Griekenland. Wereldwijd gingen aandelenkoersen vorige week omlaag omdat beleggers bang zijn dat het Griekse tekort het voorzichtige economische herstel de kop indrukt. In Griekenland wordt vandaag opnieuw gestaakt door ambtenaren. Het overheidspersoneel protesteert daarmee tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Het begrotingstekort van de Griekse regering is opgelopen tot dertien procent (in Nederland komt het tekort dit jaar waarschijnlijk uit op zes procent).

Volgens de Europese regels mag dat tekort niet meer zijn dan drie procent. Vorige week ging de Europese Commissie akkoord met de maatregelen die de Griekse regering wil nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl