Het dodental van de zware aardbeving op Haïti is opnieuw naar boven bijgesteld. De regering gaat er nu van uit dat er 230.000 mensen zijn omgekomen bij de aardschok van 12 januari. 

Aanvankelijk werd gedacht dat er 150.000 doden waren. Later werd dat verhoogd naar 212.000. Volgens de minister van Communicatie zal het dodental vermoedelijk nog verder stijgen, omdat in de telling niet de slachtoffers zijn meegenomen die door hun eigen familieleden of door particuliere begrafenisondernemers zijn begraven.

Het dodental ligt nu ongeveer even hoog als na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië in december 2004. Maar die ramp trof een groot aantal landen tegelijkertijd. 

Nog nijpend  Een maand na de ramp is de situatie in Haïti, en dan met name in de hoofdstad Port-au-Prince, nog altijd nijpend. Veel mensen zijn nog dakloos en er is gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. 

Daarnaast is het op veel plekken gevaarlijk. Dat bleek gisteren, toen een supermarkt instortte in Port-au-Prince. Er waren mogelijk vijf tot acht mensen aanwezig in het pand, dat vijf verdiepingen telde. Volgens de autoriteiten waren de mensen bezig met het plunderen van de winkel toen het gebouw instortte.

De supermarkt was ooit een populaire supermarkt voor de welgestelde inwoners van de hoofdstad. Reddingswerkers hebben naar slachtoffers gezocht, maar tekenen van leven werden niet gevonden.

Hulpteams Twee chirurgische teams die voor de hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood in Haïti hebben geholpen, komen in de loop van de middag terug in Nederland. Ze hebben in de hoofdstad Port-au-Prince operatiekamers ingericht.

STER reclame