Door verslaggever Marc van Dam

Ondernemers in de Brabantse toeristenindustrie zijn somber over het aantal bezoekers dit jaar. Dat komt mede door de Q-koorts die in grote delen van Brabant heerst.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Vrijetijdshuis Brabant onder ruim honderd van de ruim 1400 Brabantse toeristische verblijfsaccommodaties.

Van de ondervraagde accommodaties signaleert 87 procent een stagnatie of afname van boekingen ten opzichte van een jaar geleden. Bijna de helft heeft van potentiële gasten vragen over de Q-koorts gekregen. Daarnaast heeft 10 procent te maken gehad met annuleringen die verband houden met Q-koorts.

Kwalijk Volgens directeur Frank van den Eijnden van het Vrijetijdshuis Brabant heeft Den Haag alleen maar oog gehad voor de geitenhouderij, terwijl de toeristische sector economisch gezien waarschijnlijk meer last van de Q-koorts zal hebben. "En dat is  bijzonder kwalijk. We zouden graag zien dat het rijk ook oog heeft voor onze problemen."

Het onderzoek naar de invloed van Q-koorts op het toerisme is gehouden onder Brabantse minicampings, groepsaccommodaties, kampeerterreinen en bungalowparken. Gekeken is naar de boekingen voor dit jaar.

Volgens Van den Eijnden is het aannemelijk dat de cijfers ook gevolgen hebben voor de rest van de Brabantse vrijetijdssector. In 2008 was de omzet van de  Brabantse vrijetijdssector 6,7 miljard. Het totaal aantal banen in de sector was dat jaar 79.000.

STER reclame