NOS NieuwsAangepast

NAVO vraagt Nederland te blijven

De NAVO heeft een officieel verzoek bij Nederland ingediend om langer in Afghanistan actief te blijven. Het is onbekend wanneer het verzoek is ingediend en wat de precieze inhoud is.

Zo is onduidelijk of het verzoek betrekking heeft op een langer verblijf in Uruzgan of op de inzet van Nederlandse militairen elders in het land. Ook is het niet duidelijk of de NAVO voortzetting wil van de gevechtsmissie of vraagt om een ander soort inzet.

Mogelijk zal het kabinet hier morgen verder op ingaan.

Afghanistan-top Bij de Afghanistan-top van de NAVO van eind vorig jaar was er een algemeen verzoek aan de lidstaten om langer te blijven in Afghanistan en om het aantal militairen daar te verhogen.

De Nederlandse missie in Uruzgan eindigt in augustus van dit jaar. Het CDA voelt wel iets voor blijven, maar de PvdA wil stoppen met de gevechtsmissie daar. Met de PvdA valt wel te praten over het sturen van instructeurs voor training van de Afghaanse troepen.

Het kabinet heeft beloofd begin maart een beslissing te nemen over de kwestie. Gisteren werd duidelijk dat een Kamermeerderheid ervoor voelt om Nederlandse militairen het Afghaanse leger te laten trainen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl