NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse korpschef Meijboom stapt op

De Rotterdamse korpschef Aad Meijboom stapt op. Hij zegt dat hij niet de juiste persoon is om veranderingen in het korps door te voeren na de strandrellen in Hoek van Holland.

Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en andere burgemeesters in de regio.

COT-rapport In december bracht het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT een rapport uit over het strandfeest. Daarin stond onder meer dat de communicatie binnen het korps veel beter moet.

Bij de rellen op het strandfeest Sunset Grooves schoten belaagde agenten de 19-jarige Robby van der Leeden dood.

Niet doorgegeven De individuele agenten kon werd niet verweten te hebben geschoten, maar volgens het COT stapelden politie, justitie en de gemeente Rotterdam fout op fout. Er waren te weinig agenten, terwijl al uren vóór het feest bij de politie bekend was dat een grote groep hooligans van plan was om te gaan relschoppen.

Dat werd niet doorgegeven aan de korpsleiding, justitie en de burgemeester.

Meijboom begon zijn carrière als agent in het Westland en klom op tot korpschef, onder andere in de regio Twente, waar hij de vuurwerkramp meemaakte. In 2001 trad hij aan als korpschef in Rotterdam.

"Geen vertrouwensbreuk" Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was er geen sprake van een vertrouwenscrisis en heeft hij niet aangedrongen op het vertrek van de korpschef. Meijboom was ten tijde van de strandrellen in Hoek van Holland op vakantie en is daarom persoonlijk niks te verwijten.

"Hij had het vertrouwen van de korpsbeheerder en het regionaal college", aldus Aboutaleb.

Naar aanleiding van het rapport hebben Aboutaleb en Meijboom "indringende gesprekken" gevoerd over het toekomst van het korps. "Hoe het korps er de komende jaren uit zou moeten komen te zien en wat voor lijn daarbij nodig is. Hij (Meijboom, red.) heeft zelf op een gegeven moment de conclusie getrokken: dan kan ik niet verder."

Aboutaleb prijst Meijboom om zijn werk als korpschef: "Hij heeft jarenlang fantastisch werk gedaan. We praten over Rotterdam-Rijnmond alsof het een slecht korps is, maar we hebben wel de veiligheidsindex van een 5 naar een 7,2 gestuurd de afgelopen jaren."

Meijboom blijft aan als korpschef totdat zijn opvolger bekend is.

Politiebond ACP begrijpt de keuze van Meijboom en pleit voor een snelle vervanging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl