NOS NieuwsAangepast

'Vingerafdrukbank privacyschending van het jaar'

De nieuwe paspoortwet met de vingerafdrukbank is de grootste privacyschending van het afgelopen jaar. Zo bleek vanavond tijdens de uitreiking van Big Brother Awards.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had de twijfelachtige eer om met het nieuwe biometrische paspoort zowel de publieksprijs als prijs van de jury binnen te halen. Reden voor de prijzen is dat Nederland met de centrale opslag veel verder gaat dan andere Europese landen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Guusje te Horst is volgens de initiatiefnemers van de prijsuitreiking de grootste privacyschender van 2009. Zij kreeg de persoonsprijs vanwege 'haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat'.

De Big Brother Awards werden vanavond voor de zesde keer uitgereikt in De Balie in Amsterdam. Ter Horst kwam de prijzen niet ophalen.

Mobiele Naaktscanner Europarlementariër Sophie in 't Veld kreeg De Winston, de postieve privacyprijs, vanwege haar jarenlange inzet voor de bescherming van privacy in Nederland en Europa. Zij was wel aanwezig om haar prijs in ontvangst te nemen.

T-Mobile en Vodafone wonnen de prijs voor bedrijven. Zij 'speelden maandenlang, willens wetens en in strijd met de wet, de volledige inhoud van sms'jes door aan de veiligheidsdiensten'.

Ook was er een prijs voor het meest privacyschendende voorstel van de afgelopen jaren. Deze ging naar het voorstel van de politie om mobiele naaktscanners in te zetten in openbare ruimtes. "Nog nooit veranderde iets zo snel van een middel om terroristen te vangen in een middel dat bij alledaags politiewerk kan worden ingezet", aldus de iniatiefnemers van de Big Brother Awards.

Bits Of Freedom De prijzen worden uitgereikt door Bits of Freedom, een groep die opkomt voor privacy en communicatievrijheid op internet.

Bits Of Freedom trok eerder ten strijde tegen de plannen van Buma/Stemra om geld te vragen voor het embedden van YouTube-filmpjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl