De Deense cartoonist Kurt Westergaard zegt dat zijn beruchte tekening niet de profeet Mohammed afbeeldde. Hij zegt dit in een interview met de Deense publieke omroep.

Zijn uitspraak is opmerkelijk omdat hij de cartoon heeft gemaakt voor een Deense krant die aan twaalf tekenaars de opdracht had gegeven de profeet Mohammed uit te beelden.

Volgens Westergaard was de belangrijkste boodschap van zijn cartoon dat religie soms wordt gebruikt als inspiratie voor terrorisme. Hij zei in het interview ook dat "zekere elementen in de moslimwereld wilden dat het Mohammed was".

Varkenssnuit  Westergaards cartoon was deel van een verzameling afbeeldingen die in 2006 de ronde deed in Gaza en andere delen van het Midden-Oosten, schrijft de BBC. Een van de afbeeldingen toonde een man met een varkenssnuit. Deze fotokopie van een foto was niet afkomstig van de Deense krant. 

Aangenomen wordt dat de afbeelding binnen de context van de Mohammed-cartoons heeft bijgedragen aan de woedende reacties die vervolgens ontstonden. Daarbij kwamen zeker 200 mensen om het leven.

Bijl Sinds de uitbraak van woede wordt Westergaard voortdurend bewaakt. In het interview zegt de cartoonist: "De Deense inlichtingendienst is een constante in mijn leven." Begin januari werd hij in zijn huis aangevallen door een man met een bijl. De tekenaar wist te ontkomen, de aanvaller werd gearresteerd.

STER reclame