NOS NieuwsAangepast

Deel van doek 'Tobias en Sara' mag niet verkocht

De gemeente Den Haag mag het rechterdeel van een schilderij van Jan Steen niet verkopen aan de erven Goudstikker. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

De zaak draait om het doek 'Het huwelijk van Tobias en Sara', waarvan het linkerdeel eigendom is van de erven Goudstikker en het rechterdeel van de Staat.

Testament De twee delen van het schilderij werden bij een restauratie in 1996 herenigd. De gemeente Den Haag wil haar deel voor ruim 622.000 euro verkopen aan Goudstikker-erfgename Marei von Saher, maar daar heeft de rechtbank dus een stokje voor gestoken.

De rechter baseert zich op een bepaling in een testament van kunstverzamelaar Abraham Bredius, waarin staat dat het rechterdeel van het schilderij doorlopend in het Museum Bredius in Den Haag te zien moet zijn. Ook acht de rechter het belangrijk dat het werk wordt behouden voor het openbare Nederlandse kunstbezit.

Financiële middelen Omdat Von Saher en de gemeente Den Haag het schilderij niet willen delen, lijkt er niets anders op te zitten dan dat de Goustikker-erfgename haar deel verkoopt aan de gemeente.

Het probleem is echter dat het linkerdeel van het doek een waarde heeft van 1,8 miljoen euro. De gemeente Den Haag zou niet de financiële middelen hebben om dat bedrag op te hoesten.

Het is in ieder geval uitgesloten dat het schilderij weer in tweeën wordt gedeeld. De rechtbank noemt dat "geen redelijk alternatief".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl