'Tragere opwarming door lage zonneactiviteit'

Aangepast

De opwarming van de aarde zal de komende decennia mogelijk minder hard gaan dan tot nu toe werd voorspeld. Dat staat in de brochure De Staat van het Klimaat 2009 die is aangeboden aan minister Cramer van Milieu.

De brochure is een uitgave van het Platform Communication on Climate Change (PCCC), een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderzoeksinstellingen PBL, KNMI, Wageningen-UR, ECN, Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht, Deltares en NWO.

Volgens het PCCC is de verminderde stijging van de temperatuur te wijten aan de lagere zonneactiviteit van de afgelopen en de komende decennia. Daardoor koelt de aarde volgens het rapport 0,2 tot 0,4 graden af. Maar dat betekent volgens het PCCC niet dat de opwarming van de aarde is gestopt, of dat er een mogelijke nieuwe Kleine IJstijd op komst is, zoals sommige zogenaamde klimaatsceptici beweren.

De lagere zonneactiviteit heeft volgens het PCCC hoogstens een temperend effect. "Extrapolatie van de waargenomen temperatuurstijging van de afgelopen dertig jaar, die zeer waarschijnlijk door de mens wordt veroorzaakt, geeft voor de komende decennia een temperatuurstijging van 0,4 tot 0,6 graden. Door een heel rustige zon wordt de temperatuurstijging dus mogelijk getemperd, maar een nieuwe Kleine IJstijd in de nabije toekomst is heel onwaarschijnlijk", schrijft het PCCC op pagina 16 van het rapport.

Ondanks de lage zonneactiviteit van de laatste tijd en de daaruit voortvloeiende langzamere opwarming stijgt de temperatuur op aarde nog steeds, stelt het rapport. Het eerste decennium van de 21ste eeuw was volgens het WMO, het meteorologisch instituut van de Verenigde Naties, "wereldwijd het warmste sinds 1856, het jaar waarin werd begonnen met het bijhouden van de temperatuur", zo vermeldt de inleiding van het rapport.

De Bilt "In De Bilt is de gemiddelde jaartemperatuur in 2009 uitgekomen op 10,5 graden. Hiermee valt dit jaar weliswaar buiten de top 10 van warmste jaren, maar dat neemt niet weg dat dit aanzienlijk hoger is dan het klimatologische gemiddelde van 9,8 graden over het tijdvak 1971-2000."

"Ook is merkbaar dat de wintertemperaturen behoorlijk gestegen zijn, met beduidend minder schaatsgelegenheid. De winter van 2009 wordt met 2,2 graden getypeerd als koud, maar dit is hoger dan het gemiddelde van 2 graden in het tijdvak 1941-1970. Kennelijk zijn we inmiddels aan de huidige temperaturen gewend geraakt."

Lees het hele rapport Staat van het Klimaat 2009

STER Reclame