NOS NieuwsAangepast

Provincie Utrecht en kandidaten over bezuinigingen gemeenten

Gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen, maar in de campagne speelt dat helemaal geen rol. "Partijen draaien om de hete brij heen," zegt Maarten Allers, van de Universiteit van Groningen. Volgens hem zal het kabinet fors op het gemeentefonds bezuinigen. Daarnaast moeten gemeenten rekening houden met hogere bijstandsuitkeringen en lagere belastingopbrengsten. Opvallend is dat veel partijen daarover helemaal niets zeggen in hun programma's.

Elias Bom, lijsttrekker Inwonersbelangen (Woerden) "Wij hebben een uitgebreide financiële paragraaf en geven uitgebreid aan hoe wij omgaan met de blunders van de huidige coalitie en tevens de bezuinigingen van het rijk."

Marc Rijnders, raadslid VVD Woerden "We hebben ons programma laten doorrekenen en met de keuzes die wij maken is het mogelijk om het belasten van onze inwoners tot een minimum te beperken, zelfs zonder ozb-verhoging. Daarnaast willen wij het ambtelijk apparaat afslanken en gemeentelijke taken afstoten."

Roland Offereins, fractievoorzitter CDA Amersfoort "Wij vinden dat de culturele sector minder op de overheid moet leunen en meer op de samenleving. Een breed maatschappelijk draagvlak (ook in het bedrijfsleven, via sponsoring) is beter voor de onafhankelijkheid. De crisis is overigens niet de aanleiding hiervoor. Deze visie staat los van de gemeentefinanciën."

Tim Schipper, fractievoorzitter SP Utrecht "Afhankelijk van wat er op ons afkomt, zullen we aard en omvang van te treffen bezuinigingen bepalen. Dat is de reden van het ontbreken van een paragraaf hierover in ons programma. Afgaande op onse bijdragen aan begrotingsbehandelingen komen negen zaken als eerste in aanmerking, waaronder stadspromotie. Utrecht geeft veel geld uit aan profilering, maar geen wethouder die kan uitleggen wat dit concreet oplevert."

Gerda Oskam, lijsttrekker D66 Utrecht "Afhankelijk van de financiële mogelijkheden zullen investeringen versnellen of temporariseren. D66 wil voor de komende periode ondermeer een kerntakendiscussie: wat doet de overheid wel en wat niet?." Provincie Utrecht Ook provincie Utrecht constateert in de provincie dat steeds meer gemeenten de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. De kosten voor de bijstand lopen op en de ontwikkeling van bouwgrond stagneert. Op langere termijn kijken de utrechtse gemeenten ook aan tegen toenemende begrotingstekorten. "Veel gemeenten zullen dit jaar aanvullende bezuinigingen moeten treffen om een sluitende begroting 2011 vast te kunnen stellen," aldus de provincie in een persbericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl