1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Verzetsman geïdentificeerd met dna

Een van de 28 Nederlanders die liggen begraven op het Ereveld in Loenen is geïdentificeerd met dna-onderzoek. Het is verzetsman Gerard Putter. De identificatie gebeurde na een oproep van de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog.

Na de oproep meldden de zoon en de dochter van Putter zich. Bij hen is dna afgenomen voor een verwantschapsonderzoek door het Nederlands Forensisch Istituut. Dat resulteerde in een dna-match.

Het is voor het eerst dat op deze manier een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog is geïdentificeerd.

Identiteit Op het Ereveld in Loenen liggen 28 lichamen van mensen die in de oorlog op de Waalsdorpervlakte werden gefusilleerd. Ondanks twee eerdere onderzoeken kon hun identiteit niet worden vastgesteld.

Daarom zijn in mei vorig jaar de stoffelijke overschotten van de slachtoffers opgegraven om dna af te nemen. De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog wil familie van oorlogsvermisten de kans geven hun verlies te verwerken.

Nabestaanden van vermisten van wie men vermoedt dat zij zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, kunnen contact opnemen met het Rode Kruis in Den Haag, afdeling Oorlogsnazorg. Ook is het mogelijk een e-mail te sturen naar vermistepersonenWO2@redcross.nl

In het bijzijn van de familie van Gerard Putter is een nieuwe steen op zijn graf gezet, met zijn naam erop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl