NOS NieuwsAangepast

Omstreden publicatie over autisme ingetrokken

Het medisch vaktijdschrift The Lancet heeft een twaalf jaar oude publicatie over een verband tussen inentingen en autisme ingetrokken. Het artikel was de basis voor een felle strijd tegen de BMR-vaccinatie.

De Britse arts Andrew Wakefield en twaalf collega's schreven het artikel in 1998. Uit het onderzoek wat ze onder twaalf kinderen verrichtten, zou blijken dat de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) autisme kon veroorzaken.

De publicatie leidde tot grote ongerustheid. Veel ouders besloten hun kinderen niet meer tegen de kinderziektes te laten inenten. Als gevolg daarvan steeg het aantal gevallen van mazelen in het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk.

Misstanden Onderzoeken na 1998 hebben het verband tussen het BMR-vaccin en autisme nooit kunnen aantonen. In de tussentijd hebben tien van de dertien auteurs afstand genomen van de conclusies van Wakefields onderzoek.

Er zou sprake zijn geweest van ernstige misstanden. Het onderzoek zou oneerlijk en misleidend zijn geweest. De resultaten in het onderzoek zouden deels zijn vervalst.

Afgelopen donderdag werden de auteurs die nog wel achter de inhoud van het artikel staan, hoofdonderzoeker Wakefield en twee collega's, berispt door de Britse Medische Raad.

Smartegeld Wakefield wordt er verder van beschuldigd te zijn betaald door advocaten van ouders die grote sommen smartegeld probeerden los te krijgen van de producenten van het BMR-vaccin.

Bovendien zou de hoofdonderzoek onethisch gehandeld hebben bij het verkrijgen van zijn onderzoeksdata. Hij zou tijdens een verjaardagsfeestje van zijn zoon bloedmonsters hebben afgenomen bij de kinderen voor het onderzoek.

Wakefield ontkent alle aantijgingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl