De Nederlandse regering wil meer weten over de omstreden cd met gegevens over geheime Zwitserse bankrekeningen. 

Staatssecretaris De Jager van Financiën wil de gegevens die voor Nederland interessant zijn graag in handen krijgen. Daarom heeft hij de Belastingdienst en de opsporingsdienst FIOD-ECD opdracht gegeven de informatie op te vragen.

Het schijfje is nu in Duitsland. De informatie daarop is gestolen door een voormalige medewerker van een Zwitserse bank. Hij wil de cd voor 2,5 miljoen euro verkopen aan de Duitse fiscus.

De regering overweegt dat te doen, maar in Duitsland woedt een fel debat over de vraag of de overheid gestolen gegevens mag kopen.

Merkel voor Duitsland loopt zo'n honderd miljoen euro mis, doordat landgenoten met een dikke rekening in Zwitserland geen belasting over hun spaargeld betalen.

Bondskanselier Merkel is voorstander van de aankoop, maar in haar partij, de CDU, is de kwestie omstreden. Veel christen-democraten vinden dat de overheid geen zaken mag doen met een dief.

De linkse partijen zijn voor. Het niet kopen van de cd zou volgens deze oppositiepartijen neerkomen op bescherming van grootverdieners.

Liechtenstein Twee jaar geleden deed zich in Duitsland een vergelijkbare zaak voor. Toen kocht de fiscus gegevens over geheime bankrekeningen in Liechtenstein. Dat leverde 180 miljoen euro aan achterstallige belastinginkomsten op.

Tweede Kamer Kamerlid Omtzigt (CDA) vindt dat de Nederlandse overheid niet moet betalen om gestolen gegevens in handen te krijgen. "Dit is rechtstreeks aanzetten tot crimineel gedrag. Als de Nederlandse staat de gegevens via Duitsland in handen krijgt, kan ik me voorstellen dat ze gebruikt worden, maar er mag niet voor worden betaald", vindt hij.

VVD-Kamerlid Teeven is het daar niet mee eens. "Bij criminaliteitsbestrijding wordt al jaren geld betaald aan tipgevers", zei hij. Volgens hem handelt de Nederlandse staat niet onrechtmatig wanneer de gegevens van Duitsland worden gekocht.

 

STER reclame