NOS NieuwsAangepast

Zittenblijven om op Vakcollege te kunnen komen

Door verslaggever Pauline Broekema

Hoewel hij een nuchter mens is, werd hij geraakt, zegt Martin van Os. De directeur van de Werkmaatschappij het Vakcollege vindt ze een feest van herkenning en erkenning, de vaak heel persoonlijke reacties op de website van de NOS. Het Vakcollege, de lts-nieuwe-stijl, maakt veel los. "Mensen zien tot hun vreugde dat vakmanschap weer kan."

Van Os geloofde vanaf het begin in het Vakcollege, de school die weer gewone vakmensen moet afleveren. Maar dat het zo'n succes zou worden, durfde hij niet te dromen. Korte lijnen, nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Een begeleidend stafbureau met maar zeven mensen. Daar kwamen vandaag reacties binnen van drie scholen uit de Randstad die naar aanleiding van het verslag in het Journaal van zaterdag ook een Vakcollege willen beginnen.

Formule 1-tempo Dertig Vakcolleges zijn er nu en het worden er snel veel meer. "Het gaat veel harder dan we denken. Rond december meldden zich er weer zeven aan. Die willen op 1 augustus beginnen. Hadden in één dag hun OR achter zich staan. Dat is voor onderwijs begrippen een Formule 1-tempo."

Maar waarom dan niet, zoals in de reacties wordt gesuggereerd, het Vakcollege 'lts' noemen?

"De wereld is veranderd en daarom noemen we het geen lts meer. Het kind leert er een vak, een ambacht. Met een bredere basis dan vroeger. Toen moest een installateur leidingen trekken. Het kostte hem een dag om dat goed en recht te doen. Nu zijn ze flexibel en kost je het maar even. Tegenwoordig moet hij ook kennis hebben van de ketel. Moet hij zich goed met mensen kunnen verstaan. Leerlingen die voor de bouw kiezen, moeten meer kunnen dan alleen die ene vaardigheid. Ze moeten brede kennis hebben, bijvoorbeeld op het gebied van milieu. Ze moeten tenminste tot hun zestigste door kunnen."

Geen vergaarbak In een reactie wordt gewaarschuwd om van het Vakcollege geen vergaarbak te maken.

Dat zal niet gebeuren, denkt Van Os. Het Vakcollege is er voor kinderen die het in zich hebben om een zelfstandig werkende vakman te worden, met doorgroeimogelijkheden. Inmiddels wordt er gewerkt aan een speciale opleiding voor kinderen met leerproblemen. "Zoals autistische kinderen. Die ook later, in hun werk, begeleiding nodig hebben."

Succesverhalen Een moeder schreef over haar man die niet wil dat zijn kinderen meemaken wat hem overkwam. Dat er op hem, een vakman, werd neergekeken.

Van Os kent de verhalen van mensen die beschadigd zijn geraakt. "Maar je kunt vervolgens je kind ook stuk maken door vanwege je eigen ervaringen te hoge ambities te hebben."

Net zoals hij werd geraakt door leraren die op nos.nl vertellen hoe ze op de lts zijn afgebrand, en nu overwegen terug te keren naar het onderwijs.

Met voldoening worden ondertussen op het Stafbureau succesverhalen aangehoord. Zoals van die twee leerlingen in vmbo 4. Van Scholengemeenschap Het Gilde in Gorinchem, die gevraagd hebben of ze dit jaar mogen blijven zitten. Zodat ze niet van school hoeven, maar in mogen stromen in het Vakcollege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl