Door de schaaksport waait de frisse wind van verjonging. Dat is dit jaar goed te merken op het Corus Schaaktoernooi.

Kampioen, winnaar van de A-groep en de huidige nummer één van de wereld is de negentienjarige Noor Magnus Carlsen. Winnaar van de B-groep, dus voor volgend jaar gepromoveerd naar het hoogste podium, is de 15-jarige Nederlander Giri. En in hoofdgroep C zitten eigenlijk alleen tieners.

In hoofdgroep E speelt Paula Wiesner, een Duits meisje van 10. Als ze zit te schaken kan ze met haar voeten niet bij de grond. Ze neemt naar de wedstrijden altijd haar bontgekleurde knuffelbeest mee, "mijn LSD-schaap", noemt ze die.

Computer De verjonging in de schaaksport heeft volgens schaakjournalist en voormalig professioneel schaker Hans Böhm maar één oorzaak: "De computer". De schakers van nu worden gecorrigeerd door schaakprogramma's op de computer die beter zijn dan de beste menselijke schaker. Ook het internet biedt uitkomst, want daar zijn analyses te vinden van alle grote partijen.

Makkelijker dan vroeger kunnen schakers zich tegenwoordig verdiepen in taktieken en gemaakte fouten. Op deze manier hoef je niet 50 jaar te worden om ervaren te zijn. Sommige twintigers zijn nu al ervaren schakers.

Jonger Verwacht wordt dat de gemiddelde schaker steeds jonger wordt. Jongeren zijn beter op de sport toegerust dan de wat oudere schaaksporters die nu nog de dienst uitmaken. Jongeren beginnen eerder met schaken, kunnen sneller rekenen, hebben een beter geheugen, een betere fysiek en een groter uithoudingsvermogen.

De Schaakbond heeft eerder deze week een groot nieuw sponsorcontract afgesloten. Een belangrijk deel van van het geld zal worden geïnvesteerd in jongeren tussen de 12 en 20 jaar. Er komen internetcursussen en andere activiteiten om het schaken en de geestelijke ontwikkeling van de jeugd te stimuleren.

Vandaag is de laatste dag van het Corus Schaaktoernooi 2010.  

STER reclame