NOS NieuwsAangepast

LTS nieuwe stijl doorslaand succes

Door verslaggever Pauline Broekema

Een leger aan vakmensen werd er afgeleverd en er wordt nog steeds met weemoed over gesproken. Maar de lts is terug, al heet hij niet meer zo en is hij in een andere jas gegoten.

Het nieuwe schooltype heeft Vakcollege. Het bestaat pas twee jaar, maar is nu al razend populair. In het schooljaar 2008-2009 gingen de eerste dertien Vakcolleges van start.

Het college is voor kinderen die na de basisschool vooral aan de gang willen in de praktijk, maar niets met studeren en boeken hebben. Het zijn kinderen die vooral iets met hun handen willen doen. Tot voor kort konden die geen kant op en waren ze toch veroordeeld tot de schoolbanken, wat onvermijdelijk leidde tot verzuim.

Vaklui Op dit moment zijn er dertig Vakcolleges. Naar verwachting zullen er in 2011-2012 zo'n vijfenzestig zijn.

Het Vakcollege werd ontwikkeld door de Taskforce, van Hans de Boer. Die had als opdracht de jeugdwerkloosheid terug te dringen, meer interesse voor techniek te kweken en een nieuwe generatie vaklui op te leiden.

De nieuwe schoolvorm sluit zo veel mogelijk aan bij de praktijk en is gegoten in vier jaar vmbo en twee jaar mbo.

Felbegeerd Ruud Porck, directeur van het Vakcollege in IJmuiden is razend enthousiast. Voorheen was zijn school een categoraal technisch en maritiem vmbo. Toen mocht de school veel minder praktijk geven dan nu en hadden leerlingen die van zijn school kwamen geen startkwalificatie. Ze mochten dus niet meteen aan de slag.

Zijn school levert de felbegeerde loodgieter, die ook in tijden van recessie nog aan werk komt. De automonteur, de metaalbewerker. Waarbij de school van Porck de mazzel heeft dat grote bedrijven de buren zijn.

Op het Vakcollege wordt nauw samengewerkt met bedrijven uit de regio, zoals staalgigant Corus. Van die samenwerking worden beide partijen beter. Een leraar: "Ik hoor van mijn leerlingen dingen over hun stage. Nieuwe ontwikkelingen waarmee ze op de werkplek worden geconfronteerd. Dan vragen ze of ik daar op school ook iets mee kan, een nieuwe techniek bijvoorbeeld. En dat doe ik dan."

Zorg In IJmuiden wordt met zeven afdelingen gewerkt, zoals bouwkunde, elektrotechniek en metaal. Bovendien beschikt de school over eigen schepen die de leerlingen opleidt van de afdeling Rijn, binnen- en kustvaart.

Het Vakcollege is landelijk zo'n succes dat een deel van de scholen op korte termijn ook gaat opleiden voor de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl