NOS SportAangepast

Bergsma en Bekkering zegevieren

Jorrit Bergsma heeft op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam geschreven. De 23-jarige Fries kwam in Oostenrijk na 200 kilometer solo over de finish.

Bergsma ontsnapte in de laatste ronde van 25 kilometer uit een kopgroep van vier en bereikte na een kleine 5,5 uur de meet. Jens Zwitser werd op slechts vijf meter achterstand tweede, Douwe de Vries finishte als derde.

"Mijn naam komt nu op het bord. Ik kan het amper geloven", jubelde Bergsma na zijn triomf op het 1.000 meter hoge bergmeer waar het ijs van uitzonderlijk goede kwaliteit was en ook de weersomstandigheden - geen wind en een temperatuur van rond het vriespunt - meewerkten. "Het was geen zware tocht", bekende Bergsma dan ook.

Gedurfd Bij het ingaan van de laatste ronde van 25 kilometer opende Bergsma zelf het offensief. Zwitser, De Vries en Arjen Becker wisten zijn spoor te volgen. Het kwartet zette het peloton op een achterstand van een minuut.

Ongeveer vier kilometer voor de eindstreep koos Bergsma andermaal voor de aanval. "Ik durfde niet met sprinter Douwe de Vries naar de finish te rijden", verklaarde Bergsma zijn vluchtpoging. De actie was gedurfd. Alleen Jens Zwitser zette de achtervolging in. Hij kwam echter net te kort om het feestje van Bergsma te verpesten.

Bekkering Bij de vrouwen ging de zege, net als vorig jaar, naar de 33-jarige Daniëlle Bekkering. Zij was na ruim zes uur Yvonne Spigt de baas in de sprint. Marleen Elstgeest legde beslag op de derde plaats. Spigt had de wedstrijd kleur gegeven met een aantal demarrages. Halverwege slaagde ze daadwerkelijk erin weg te komen, maar Bekkering kwam op drie kilometer van de finish langszij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl