NOS NieuwsAangepast

Muller wil Saab karakter teruggeven

Het probleem bij de overname van Saab door Spyker was niet de overnamesom, maar om moederbedrijf General Motors zover te krijgen het besluit in te trekken om het merk Saab af te bouwen. Dat heeft Spyker-topman Victor Muller gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat niet iedereen de overnameplannen van Spyker serieus nam, begrijpt Muller. "Het vergt nogal een voorstellingsvermogen om in te zien dat een relatief kleine overneming een heel grote onderneming zou kunnen overnemen. Maar er is in deze branche een perfect storm aan de gang, waarin heel ongebruikelijke dingen kunnen gebeuren."

Onzin Spyker betaalt 74 miljoen eigen vermogen aan GM en leent 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank. "Dat geld is bestemd voor ontwikkeling van groene technologie".

Dat het Spyker om de 400 miljoen te doen zou zijn, is dan ook grote onzin, zegt Muller. "Het geld is tot op de laatste cent gespecificeerd. Daar gaat nooit een cent van naar Spyker."

Saab-dna Muller vindt niet dat de koop van Saab een onverantwoord risico inhoudt. Hij wil Saab winstgevend maken door klanten te winnen door Saab zijn exclusieve karakter terug te geven.

Saab begon te veel op een Opel te lijken, zegt Muller. "Een Saab-koper kon zich niet meer identificeren met een Opel-Saab, ze willen een auto met Saab-dna. En dat willen we in een aantal jaar weer laten terugkeren."

Hoop en vrees Vandaag gaat Muller langs bij de 3500 medewerkers van de Saab-fabriek in Zweden. "Zij hebben dertien maanden tussen hoop en vrees geleefd. Ze hadden nog een productie voor vandaag, morgen en overmorgen. Dan zouden de laatste Saabs ooit gemaakt worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl