NOS NieuwsAangepast

Ontslag om plakje kaas is onterecht

McDonald's in het Friese Lemmer heeft een vrouw onterecht op staande voet ontslagen, zegt de rechter. De vrouw kreeg eind maart de zak, omdat ze aan een pauzerende collega een hamburger had gegeven met daarop een extra plakje kaas.

Volgens het bedrijf is het daardoor geen hamburger meer, maar een cheeseburger. En die is duurder.

In de huisregels van McDonald's staat dat er geen producten mogen worden weggegeven aan vrienden, familie of collega's. Bij overtreding van de regels kan ontslag volgen.

Plakje te licht De rechter vindt ontslag te zwaar, omdat zo'n maatregel alleen moet worden gebruikt in extreme gevallen. "De kosten van een plakje kaas wegen niet op tegen een zwaar middel als ontslag", vindt de rechter.

Ook heeft de bedrijfsleider de vrouw niet om een toelichting gevraagd en heeft het bedrijf geen enkele maatregel genomen tegen de collega die om een "zo voedzaam mogelijke hamburger" had gevraagd.

De vrouw voerde verder aan dat ze niet had afgerekend en dus ook niet wist of het om een hamburger of cheeseburger ging. Ze kan niet opnieuw bij McDonald's aan de slag, wel krijgt ze 4.500 euro. Dat is vijf maanden salaris, met vakantietoeslag en rente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl