Spyker is de nieuwe eigenaar van Saab uit Zweden. Eigenaar General Motors en Spyker hebben bevestigd dat ze een bindende overeenkomst hebben gesloten.

Spyker betaalt 74 miljoen dollar aan eigen geld aan GM. De Amerikanen krijgen ook preferente aandelen ter waarde van 326 miljoen dollar.

Verder krijgt Spyker een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank. De Zweedse regering heeft zich garant gesteld voor die lening. De naam van het nieuwe bedrijf wordt Saab Spyker Automobiles.

Saab Spyker Automobiles Eerder vandaag sprak GM nog tegen dat het overleg met Spyker al zo goed als afgerond was, zoals Zweedse media gisteren meldden.

Met de deal is volgens GM en Spyker het voortbestaan van Saab als onafhankelijk bedrijf gewaarborgd en lijken tienduizend banen in Zweden voorlopig gered.Er wordt een nieuw bedrijf opgericht met de naam Saab Spyker Automobiles.

Investeringsmaatschappij Volgens General Motors bekijkt de Zweedse regering op dit moment de overeenkomst. "Er zijn nog een paar haken en ogen. De Zweedse overheid moet nog formeel goedkeuring geven en ook de EU moet nog haar fiat geven.

Er kan nog een kink in de kabel komen, maar die kans lijkt niet heel erg groot", zegt verslaggever Michiel Bosgra.

Vanmiddag staakte investeringsmaatschappij Genii de strijd om de overname van Saab.

Beurshandel stilgelegd In afwachting van een persbericht had de Autoriteit Financiële Markten vanmiddag al op de Amsterdamse beurs de handel in het aandeel Spyker Cars stilgelegd. Dat gebeurde om 13.45 uur.

Niet helemaal rond Analisten trekken de vergelijking met een lokale buurtsuper die een slecht renderende internationale winkelketen overneemt. Bij Spyker worden per jaar nog geen vijftig auto's gebouwd. Saab verkocht het afgelopen jaar wereldwijd 40.000 auto's.

STER reclame