NOS NieuwsAangepast

Onderhandelingen Spyker en Saab nog altijd gaande

Er is nog steeds een kans dat het Zweedse automerk Saab in handen komt van het Nederlandse Spyker Cars. De onderhandelingen tussen het Amerikaanse moederbedrijf General Motors (GM) en de luxe-autobouwer zijn nog gaande.

Dat zei de CEO van GM, Ed Whitacre, vandaag tegen de pers. Maar hij voegde eraan toe dat zijn bedrijf voorlopig vasthoudt aan de afbouw van het Zweedse dochtermerk. "Als we tot een overeenkomst zouden komen met Spyker, dan laten we dat wel weten."

Aangepast Topman Victor Muller van Spyker is in Zweden en bevestigde vandaag in een persbericht (pdf) dat zijn bedrijf nog steeds onderhandelt over de overname van Saab. Maar, zo luidt het ook: "De onderhandelingen moeten snel vorderen, gezien de liquidatie van het bedrijf."

Het aandeel van de sportautofabrikant uit Zeewolde ging vanmiddag alvast flink de hoogte in nadat de geruchten over de ophanden zijnde deal begonnen rond te zoemen.

Spyker praat al weken met GM over Saab. Twee eerdere pogingen om het eens te worden over de overname van Saab mislukten. Het Nederlandse bedrijf diende op 7 januari een nieuw aangepast bod in op Saab. Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg biedt Spyker zo'n 350 miljoen euro voor het automerk.

Genii Ondertussen heeft investeringsmaatschappij Genii zich teruggetrokken als kandidaat-overnemer.

Deze groep, met o.a. Formule 1-baas Bernie Ecclestone, laat in een persbericht (pdf) weten dat het overnameproces zoals het nu verloopt een goede bedrijfsvoering in de weg zou staan. Hierdoor blijft Spyker nog als enige in gesprek met General Motors.

Zweedse garantie Maandagmiddag was er een extra ministerraad in Zweden, over een garantiestelling van 400 miljoen euro door de Zweedse overheid. Spyker wil dat bedrag lenen bij de Europese Investeringsbank (EIB). In beginsel zou de EIB akkoord zijn, mits Zweden garant staat voor de lening.

Er is Zweden veel aan gelegen dat er een andere eigenaar voor Saab wordt gevonden. Als Saab niet wordt verkocht, zal eigenaar General Motors dus de fabrieken sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl