NOS NieuwsAangepast

Pim Ras wint Zilveren Camera

Fotograaf Pim Ras heeft de Zilveren Camera gekregen, de prijs voor de beste nieuwsfoto van het jaar. Hij maakte een foto van het Koninginnedag-drama in Apeldoorn.

Op de winnende foto is het bebloede hoofd van de dader te zien die met zijn zwarte Suzuki tegen het monument de Naald was gebotst. Op de achtergrond is de bus met de koninklijke familie zichtbaar.

Ingrediënten De foto van Ras werd uit ruim 9500 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2009. Volgens de jury "is dit het beeld wat je bijblijft. Deze foto vertelt het verhaal over Koninginnedag 2009. De mislukte aanslag op de koninklijke familie. Alle ingrediënten zijn aanwezig."

"Ik volgde met een aantal anderen de bus, hoorde een knal, draaide me om en bij de tweede knal zag ik die Suzuki en mensen die door de lucht vlogen", blikt Ras terug. "Toen de auto langs mij heen draaide was er iets in mij dat zei: 'je moet achter die auto staan'. Ik heb al rennend tien beelden gemaakt, twee ervan waren scherp."

Talent Een nieuwe prijs, Fotoverhaal van het Jaar, werd toegekend aan Emilie Hudig. Ze legde het verloop van de ziekte van Hodgkin, waar ze zelf aan leed, vast in een fotoboek. De prijs voor jong talent ging naar Ruben Joachim Terlou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl