Het dodental van de aardbeving in Haïti is gestegen tot boven de 120.000. Dat heeft de Haïtiaanse minister Lassegue van Cultuur en Communicatie, Marie-Laurence Lassegue, gezegd. Dat aantal kan nog niet tienduizenden oplopen, voegde ze eraan toe. "We hebben ongeveer 120.000 lijken verzameld. We hebben daarbij nog niet de lijken geteld die families zelf hebben begraven", aldus Lassegue.

Algemeen wordt rekening gehouden met een dodental tussen de 100.000 en 200.000. Maar waarschijnlijk wordt het exacte aantal nooit bekend. De VN houdt overigens nog een lager aantal aan: 75.000.

De regering van Haïti is inmiddels gestopt met het zoeken naar overlevenden van de aardbeving van anderhalve week geleden. Dat zei de VN-organisatie die de hulpverlening coördineert. De autoriteiten hebben de hoop opgegeven dat er nog overlevenden worden gevonden.

Na de zware aardbeving zijn volgens de VN zeker 132 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Gisteren wisten reddingswerkers in de hoofdstad Port-au-Prince nog een 22-jarige man en een 84-jarige vrouw te bevrijden.

Naast de doden zijn meer dan 200.000 mensen gewond geraakt en meer dan een miljoen Haitianen zijn dakloos geworden.

Taken verdeeld De VN en de VS hebben de taken in Haïti formeel verdeeld. Ze hebben een akkoord getekend waarin staat dat de VN samen met de Haïtiaanse politie verantwoordelijk is voor de veiligheid in het land. De VN blijft samen met de regering in Haïti de internationale hulpverlening coördineren. 

De Verenigde Staten bewaken het luchtverkeer, de havens en de wegen.

Na de aardbeving was onduidelijkheid ontstaan over wie waarvoor verantwoordelijk was. Daarom zijn er nu duidelijke afspraken gemaakt.

STER reclame