NOS NieuwsAangepast

Aantal verkeersdoden weer gedaald

Het aantal verkeersdoden is in 2009 voor het eerst in decennia tot onder de 700 gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie die de NOS inventariseerde. Volgens de korpsen vielen er 605 doden op de weg.

De officiële politiecijfers geven zo'n 90% van alle verkeersdoden weer. De resterende 10% die niet worden meegenomen in deze cijfers staan voor de slachtoffers die pas na dagen of weken overlijden en waarvan de politie niet op de hoogte is. Die worden door statistici opgespoord en meegenomen in het officiële cijfer dat minister Eurlings in april bekend zal maken.

Op basis van de 605 geregistreerde doden, en met die 10% marge meegerekend, lijkt het aantal mensen dat in 2009 overleed door een verkeersongeluk onder de 700 te blijven.

Moeilijk Minister Eurlings heeft de daling hard nodig, want het kabinet heeft vooropgesteld dat er in 2020 jaarlijks maximaal 500 doden mogen vallen op de Nederlandse wegen. Maar het wordt volgens deskundigen moeilijk om de huidige dalende trend verder te zetten.

Er zijn namelijk al veel inspanningen geleverd om het aantal doden terug te dringen, en elke bijkomende verbetering in verkeerssituaties levert niet noodzakelijk een daling in het aantal verkeersdoden op.

Nieuwe maatregelen Volgens Henk Rhebergenecretaris van het Regionaal Overleg Verkeersveiligheid Zeeland zullen we "naar een nieuwe generatie maatregelen moeten, die dieper ingrijpen. En dat betekent vaak dat je in de individuele vrijheden van weggebruikers moet snijden."

En dan bedoelt hij bijvoorbeeld een systeem dat auto's automatisch doet vertragen in de buurt van scholen. "Zulke maatregelen zijn niet altijd leuk, maar als we het aantal verkeersdoden niet op de ene manier kunnen terugdringen, dan moet het maar zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl