NOS NieuwsAangepast

Regeringspartij wint op Antillen

Door redacteur Miriam Sluis

De Antilliaanse parlementsverkiezingen zijn gewonnen door de liberale partij PAR. De Curaçaose regeringspartij van minister-president Emily de Jongh-Elhage gaat van vijf naar zes zetels in het Antilliaanse parlement, ofwel de Staten.

De coalitiepartners van PAR deden het minder goed: de christendemocratische Partido Nashonal di Pueblo zakte van twee naar één zetel en arbeiderspartij Frente Obrero van Anthony Godett verdwijnt uit de Staten.

Lista di Kambio, een lijstcombinatie van oppositiepartijen MAN, Niun Pasa Atras en Forsa Kòrsou, bleven gezamenlijk op 5 zetels steken. Nieuwkomer met twee zetels in het parlement is oppositiepartij Pueblo Soberano, ofwel Soeverein Volk, die strijd voor een onafhankelijk Curaçao.

Status quo Van de 22 zetels in het Antilliaanse parlement heeft Curaçao er 14, Bonaire 3, Sint-Maarten 3 en Saba en Sint-Eustatius ieder een.

De uitslag op Curaçao, met zeven zetels voor de coalitie en zeven zetels voor de oppositie reflecteert de uitslag van het staatkundig referendum van vorig jaar mei op het grootste Antilliaanse eiland. Toen stemden 52 procent voor voortzetting van de staatkundige onderhandelingen met Nederland, 48 procent stemde tegen.

Autonomie Op Curaçao en Bonaire staan coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar over de met Nederland gemaakte afspraken over de opheffing van het Antilliaanse staatsverband, per 10 oktober 2010.

Dan worden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba –de zogeheten BES-eilanden- als openbare lichamen, ofwel bijzondere gemeenten, opgenomen in het Nederlandse staatsbestel. Curaçao en Sint-Maarten worden autonome landen binnen het koninkrijk, Aruba heeft al zo'n status aparte sinds 1986.

Op de andere eilanden wonnen ook regeringspartijen die de met Nederland ingeslagen staatkundige koers willen voortzetten. Op Bonaire behaalde de pro-Nederlandse UPB twee zetels.

De Aliansa Demokratiko Boneriano (ADB), die het niet eens is met de invulling van status van openbaar lichaam voor Bonaire, behoudt de andere Bonaireaanse Statenzetel. Op Saba en Sint-Eustatius blijven respectievelijk WIPM en DP-Statia aan de macht. Op Sint-Maarten is nog niet duidelijk of regeringspartij National Alliance twee of alle drie de Sint-Maartense Statenzetels in de wacht sleept.

Akkoord Premier Jan-Peter Balkenende riep de Antilliaanse partijen vrijdag op om het akkoord over de ontmanteling intact te laten. Ook staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) waarschuwde aan de vooravond van de verkiezingen dat de sanering van 1,7 miljard euro van de Antilliaanse staatsschuld door Nederland anders niet door zou gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl