NOS NieuwsAangepast

Unieke sneeuwvlokfoto's te koop

Een galerie uit Chicago biedt unieke oude foto's aan van sneeuwvlokken. Het gaat om tien afdrukken die werden gemaakt door de fotograaf die als eerste individuele sneeuwvlokken vastlegde.

Wilson Bentley (1896-1931) woonde in de Amerikaanse staat Vermont, waar jaarlijks drie meter sneeuw valt. Vanaf zijn zeventiende fotografeerde hij sneeuwvlokken, die hij vastlegde met een camera die hij zelf aan een microscoop had bevestigd.

In de winter ving Bentley vlokken op een bord, legde ze op een objectglaasje en fotografeerde ze in een (uiteraard onverwarmde) schuur. Om genoeg licht te krijgen had hij vaak een belichtingstijd nodig van ruim een minuut.

Longontsteking "Ze zijn van een prachtige schoonheid", zegt verkoper Charles Hammer, die 4800 dollar per foto wil hebben.

In de loop der jaren fotografeerde Bentley 5381 sneeuwvlokken, allemaal uniek. Zo'n 2000 van zijn foto's liggen tegenwoordig in een museum, af en toe wordt er een te koop aangeboden.

Bentley overleed in 1931 aan een longontsteking, nadat hij in een sneeuwstorm naar huis was gelopen om meer foto's te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl