NOS NieuwsAangepast

Gewone jongens die lol maken met auto's

Door verslaggever Olof van Joolen

De formule van Top Gear is even simpel als doeltreffend. Drie mannen die over auto's praten, net als in de kroeg of in de voetbalkantine. Alleen dan voor een publiek van 350 miljoen kijkers wereldwijd. En met het verschil dat zij echt mogen scheuren in de duurste, nieuwste Ferrari, Lamborghini of Porsche en als intermezzo een caravan mogen opblazen of piano op een lelijke auto mogen laten vallen..

BBC Top Gear, de naam bestaat al dik 30 jaar. Tot begin jaren negentig was Top Gear een braaf consumentenprogramma, waarbij de presentator voorzichtig kritische opmerkingen maakte over de hoeveelheid ruimte op de achterbank en de grootte van de kofferbak van de nieuwe Vauxhall.

Fout Onder invloed van presentator Jeremy Clarkson veranderde Top Gear in de jaren negentig van braaf naar stout. De instapmodellen maakten plaats voor supersportwagens en de proefritjes op het Britse platteland voor snelle rondes op het circuit. Clarkson groeide uit tot de held van de Britse autoliefhebber. Met dank ook aan zijn altijd gepeperde meningen.

Zo maakt Clarkson zonder blikken of blozen een verkeersminister op het publieke net uit voor dief, maakt hij grappen over de Tweede Wereldoorlog en heeft hij over bijna elk denkbaar onderwerp een politiek incorrecte mening. Hoe populair Clarkson is, blijkt wel als hij in 1999 tijdelijk stopt. De kijkcijfers halveren.

"Dat was een grote fout van me", zegt Clarkson, die in de seizoenen die volgden verschillende andere programma's presenteerde. "Ik bleek daar niks van te kunnen. Daarom ben ik blij dat ik weer terug kon naar Top Gear."

The Stig Het Top Gear zoals we het nu kennen, gaat in 2002 van start. Het programma wordt opgenomen op het oude verlaten militair vliegveld Dunsfold in Surrey. Naast de hangar waar de opnamen worden gemaakt, ligt een testcircuit waar de presentatoren de nieuwste snelle auto's overheen jagen.

Als hulpje hebben Clarkson en zijn collega's James May en Richard Hammond de onbekende testrijder The Stig. Hij rijdt altijd in een spierwitte overall met een witte helm op. Die helm gaat nooit af en praten doet The Stig niet. Wie hij is, blijft daardoor al jaren een goed bewaard geheim. Zijn identiteit is geregeld aanleiding voor wilde geruchten. De meest plausibele verklaring is dat verschillende Britse coureurs The Stig zijn.

Live shows De populariteit van de Top Gear-mannen is zo groot dat ze sinds twee jaar live shows doen. In eerste instantie zijn die alleen in het Britse taalgebied. Zo traden ze op in Ierland en Nieuw-Zeeland.

De show komt nu voor het eerst naar Nederland. Op het programma staan stunts met snelle auto's en vooral, zoals ze het zelf zeggen, ouwehoeren over auto's. Want als er een geheim van Top Gear is, dan moet dat het zijn volgens Jeremy Clarkson: drie gewone jongens met dikke buiken die lol maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl