De publieke omroepen hebben ingestemd met het plan voor een andere opzet van de actualiteitenrubrieken op televisie.

Gevestigde programma's verdwijnen en worden vervangen door programma's van nieuwe omroepen. Hieronder een lijst met de veranderingen:

NOVA verdwijnt vanaf de zomer om plaats te maken voor het nieuwe programma Nieuwsuur, dat wordt gemaakt door de NOS en de NPS. In Nieuwsuur komt meer aandacht voor Brussel en Den HaagOp zondagavond komt er meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek verzorgd door de KRO1Vandaag blijft bestaan, maar wel met meer aandacht voor regionale onderwerpenDe nieuwe omroep WNL gaat een nieuw opiniërend programma maken op de plek van Goedemorgen NederlandDe andere nieuwkomer, Powned, gaat op Nederland 3 de een eigen dagelijks, journalistiek programma  makenDe NCRV krijgt een nieuw opiniërend programma op vrijdagavondEO, VARA en WNL gaan op doordeweekse avonden becommentariërende nieuwsprogramma's makenNieuwsbulletin Journaal op 3 van de NOS wordt verlengd tot tien minuten

Volgens voorzitter van de Publieke Omroep Henk Hagoort zijn de besluiten een doorbraak. "Het bewijst dat we in staat zijn te veranderen en te verbeteren en daarbij te luisteren naar de samenleving. Die vraagt enerzijds om meer kwaliteit en wil anderzijds de verschillende geluiden herkenbaarder terugzien."

Hagoort is blij dat de nieuwe omroepen een prominente plek krijgen. "Dat past bij een publieke omroep die van en voor iedereen is."

STER reclame