Bij de rechtbank in Amsterdam verzamelen zich demonstranten voor een betoging voor de vrijheid van meningsuiting. De demonstratie is georganiseerd door de PVV naar aanleiding van de rechtszaak tegen partijleider Geert Wilders.

Bij de rechtbank is vanmorgen een procedurele zitting begonnen tegen Wilders, die wordt verdacht van haatzaaien, discriminatie en het beledigen van moslims. In de zitting wordt onder meer bepaald wie als getuigen gehoord zullen worden.

Wilders heeft al bekendgemaakt dat hij deskundigen wil oproepen die bijvoorbeeld zijn vergelijking van de Koran met Mein Kampf kunnen ondersteunen.

Ook wordt duidelijk of Wilders' advocaat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., mag oproepen als getuige. Wilders wil daarmee bewijzen dat zijn kritiek op de islam terecht is. Volgens de PVV-voorman is B. "het levende bewijs" dat de islam een inspiratiebron is voor geweld.

Vrijspraak Gisteren zei het Openbaar Ministerie nog dat het overweegt om vrijspraak te eisen. Het is er nog steeds niet van overtuigd dat de uitlatingen van Wilders strafbaar zijn. Eerder zag het OM al af van vervolging, maar toen werd het teruggefloten door het gerechtshof.

De NOS zendt de eerste zitting in de rechtszaak tegen Geert Wilders live uit op het themakanaal Journaal 24.

STER reclame