NOS NieuwsAangepast

Personeel St. Radboud: het is zo'n schok

Door verslaggever Pauline Broekema

Hij heeft het vaker meegemaakt. Michael Edwards, chirurg en hoofd van de afdeling Spoedeisende Hulp van het UMC Sint Radboud in Nijmegen. Bedreigingen en gescheld, als je bezig bent je vak uit te oefenen. "Helaas wel", zegt hij.

Afgelopen vrijdag was hij er zelf niet bij toen zijn mensen ernstig werden bedreigd door twee patiënten. Het ziekenhuis overweegt aangifte te doen. De naweeën van de gebeurtenissen maakt Edwards nu mee. Zijn mensen worden, als ze daar behoefte aan hebben, begeleid door het BOT. Het Bedrijfs Opvang Team is er sinds enkele jaren, voor artsen en verpleegkundigen die een verdrietige gebeurtenis meemaakten. Of, zoals vrijdag, regelrechte bedreigingen.

Verwensingen "Het is zo'n schok", zegt ook Gerda van Herwijnen van de afdeling Voorlichting van het ziekenhuis. Je bent met je vak bezig, mensen verplegen, ze helpen en krijgt dan allerlei verwensingen naar je hoofd.

De twee jonge mannen van 18 en 19 jaar hadden op de Sint Canisiussingel een voetganger aangereden. Ze waren op de vlucht voor de politie op hun scooter, zonder kenteken, zonder verlichting.

Zelf knalden ze tegen een auto aan en raakten ook gewond. Veel minder zwaar dan het vijftigjarige slachtoffer, maar ze moesten wel worden behandeld.

Ik krijg je wel Dat gebeurde. Ieder bewaakt door een agent werden ze naar de Eerste Hulp overgebracht en afzonderlijk van elkaar behandeld. Vanaf de onderzoekstafel scholden ze hun arts en verpleegkundige de huid vol. "Teksten als: 'ik weet je wel te vinden. Ik weet waar je woont. Ik krijg je wel.' Heel bedreigend", vertelt Edwards.

Het blijft gissen waarom die verwensingen werden geuit, waar die agressie vandaan kwam. "Je komt het vaker tegen, bij mensen die je behandelt. Ze liggen daar, kunnen niks. Soms is het de schrik. Gaat het snel over. De onzekerheid", zegt Edwards.

Maar dit keer was het extreem en heel bedreigend. Het heeft invloed gehad op zijn mensen. "Je kunt je werk niet optimaal doen. Je staat onder druk."

Hondengeleider Buiten had zich ondertussen een groep vrienden, kennissen en familie van de twee verdachten verzameld. Het gerucht ging dat een van de jongens zwaargewond was. Men wilde duidelijkheid over hun situatie en wilde naar binnen. Politie met versterking en met een hondengeleider achter de hand hield samen met de Dienst Beveiliging van het ziekenhuis de zaak onder controle.

"Uiteindelijk is onder politiebegeleiding een arts naar buiten gegaan", vertelt Van Herwijnen. De arts informeerde de buiten verzamelde groep dat het met de verwondingen van de jongens wel mee viel. Uiteindelijk vertrok men.

Kogelvrij glas Binnen vochten de artsen voor het leven van de aangereden voetganger. Tevergeefs. Hij overleed.

Het Nijmeegse ziekenhuis vernieuwt veel van de gebouwen en is bezig met nieuwbouw. Ook de Spoedeisende Hulp krijgt een nieuw onderkomen. Nog ruimer, nog moderner. Veel veiligheidsvoorzieningen. En daarbij hoort onder meer een receptie achter kogelvrij glas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl