NOS NieuwsAangepast

'Meer letten op risico's pensioenbeleggingen'

Pensioenfondsbesturen moeten meer oog hebben voor de risico's bij het beleggen van hun geld. Ze zijn uit op een zo groot mogelijk rendement, zonder oog te hebben voor de risico's.

Dat staat in het rapport dat de commissie Frijns heeft aangeboden aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De commissie heeft op verzoek van de minister onderzoek gedaan naar het beleggingbeleid en risicobeheer van pensioenfondsen sinds 1990.

De fondsen staan er slecht voor. Het afgelopen anderhalf jaar zijn de reserves uitgehold. De fondsen beleggen een groot deel van premies in aandelen, die door de kredietcrisis veel minder waard werden.

Minder verdiend Vlak na de eeuwwisseling ging een deel van hun vermogen verloren door een daling van de beurskoersen.

Nu de beurzen herstellen, groeien ook de reserves weer aan. Maar er zit nog steeds veel minder in kas dan voor de kredietcrisis.

De pensioenvoorziening is volgens Frijns dan ook nog lang niet veiliggesteld. Daar komt bij dat het beroep op de reserves alleen maar groter wordt. Doordat we langer leven, moeten de fondsen meer uitkeren.

Tegelijk dalen de inkomsten omdat door de vergrijzing minder mensen premie betalen. Ook op de beurs zal naar verwachting in de toekomst niet zoveel worden verdiend als vroeger. Bovendien zal de rente in de afzienbare toekomst waarschijnlijk laag zijn.

Risicomanagment Pensioenfondsen zijn beleggers die het moeten hebben van een lange adem. Normaal gesproken moeten ze op die manier financiële deuken kunnen herstellen.

Dat lukt volgens de commissie nu niet, omdat ze een groot deel van de toegezegde pensioenen al de komende tien jaar moeten uitbetalen.

Hoewel 2008 voor de pensioenreserves een rampjaar waren, zijn er volgens Frijns geen aanwijzingen dat de pensioenfondsen structureel slecht presteren.

Het waardeverlies van de beleggingen was toen 120 miljard euro. Daarvan was twintig miljard euro het gevolg van het beleggingsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl