Wat doet u voor Haïti?

time icon Aangepast

Bij de aardbeving in Haïti van 13 januari zijn tienduizenden mensen om het leven gekomen. Nog eens tienduizenden raakten gewond en zijn hun huis kwijtgeraakt. Wereldwijd worden in hoog tempo allerlei acties opgezet om de slachtoffers van deze ramp te helpen.

Los van de acties van gevestigde bedrijven en de bekende hulporganisaties, wil de NOS graag weten wat ú doet voor Haïti. Hieronder een selectie van de reacties die we ontvingen op onze oproep.

Heeft u intussen ook een hulpactie voor Haïti opgezet? Mail de NOS en vertel ons wat u doet.

Lara Rense, presentator van het Radio 1 Journaal, blogt over allerlei initiatieven die haar via Twitter ter ore kwamen. En verslaggever Joris van de Kerkhof ging in het land kijken wat u allemaal organiseert.

 

Vingerhaken voor Haïti De kinderen van CBS De Hoeksteen te Wemeldinge starten morgen, donderdag 21 januari, een achtdaagse actie voor Haïti. Ze gaan proberen op een symbolische wijze de afstand van 7500 kilometer tussen Nederland en Haïti te overbruggen en daardoor geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. De kinderen zullen in een week tijd een tenminste 750 meter lang koord vingerhaken die ze volgende week donderdag 28 januari langs de 750 meter lange Dorpsstraat zullen uitspannen. Tegelijkertijd zullen zij zoveel mogelijk mensen benaderen met sponsorkaarten waarop mensen kunnen aangeven hoeveel meter van de afstand tot Haïti zij willen sponsoren. Eén meter kost €0,75.

WeTapWater voor Haïti Tom Niekamp en Tetsuro Miyazaki, oprichters van het initiatief WeTapWater voeren op 27 januari actie. Voor elk glas kraanwater dat zij die dag in de horeca bestellen maken zij één euro over op giro 555. Sinds 1 januari drinken de Niekamp en Miyazaki honderd dagen lang uitsluitend leidingwater. Via Facebook en Hyves roepen zij mensen op om op 27 januari hetzelfde te doen en geld te doneren voor Haïti. Kroegen en restaurants die mee willen doen kunnen zich ook opgeven via WeTapWater.com.

Nederlanders in de Dominicaanse Republiek Een Nederlands initiatief vanuit La Romana in de Dominicaanse Republiek. Toeristen worden opgeroepen kleding, schoenen en medicijnen achter te laten aan het einde van de vakantie. De spullen zijn bestemd voor de slachtoffers van de aardbeving. De actie wordt gehouden in samenwerking met de grootste Dominicaanse krant (Listin Diario) en de lokale pers.

Taart in de kerk Jongeren van de Evangelische Gemeente Morgenstond in Scheveningen hebben afgelopen weekend zelfgemaakte taartpunten verkocht. Tijdens de kerkdienst is een van de mooiste taarten voor vierhonderd euro geveild. De totale opbrengst van ruim 2.000 euro komt ten goede aan de stichting Hart voor Haïti.

Bakkerij de Jager Een bakkersbedrijf met winkels in Leerdam en Arkel heeft eind deze week een speciale aanbieding. Voor 5,55 euro kunnen mensen een zuiderlichtbrood en vier tompoezen kopen. Een euro van dat bedrag gaat naar giro 555 en de eigenaar Edwin Kamper verdubbelt de opbrengst. Ook zijn er twee workshops, waarvan de eerste (op 24 februari) al zo goed als vol zit.

Stichting BHM Nederland Op Haïti is sinds de jaren 40 de Amerikaanse organisatie BHM (Baptist Haïti Mission) actief en sinds 2009 is er ook de stichting BHM-Nederland. Het binnengekomen geld wordt besteed aan het ziekenhuis en andere reddingswerken op en rond het terrein van BHM. Door middel van collectes in kerken en vrienden en familie te vragen om giften wordt geprobeerd zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de missiepost. Namens deze stichting zal Sietze van der Velde begin februari afreizen naar het getroffen gebied.

Wim's Missie Anderhalf jaar geleden is werkgroep Wim's Missie in het leven geroepen om het werk van pater Wim Boksebeld onder de aandacht te brengen. Boksebeld geeft al 40 jaar leiding aan Haïtiaanse basisscholen en verstrekt dagelijks een maaltijd aan zo'n 19.000 kinderen in de hoofdstad Port-au-Prince. Boksebeld zelf overleefde de aardbeving maar net.

Fotoactie Saab-rijders Zondag 17 januari reden honderden Saab-rijders in een optocht om het automerk te redden van de ondergang. Fotograaf Peter de Ruiter maakte foto's van deze tocht en plaatste ze op fotosite Flickr.com. Alle op de foto's afgebeelden personen hebben beloofd tenminste 10 euro over te maken op giro 555. Peter de Ruiter verwacht met deze actie ongeveer 1000 euro op te halen voor de slachtoffers in Haïti.

Local Care Bodegraven De Bodegravers Kees en Evelien de Gier wonen al 25 jaar in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince en werken daar als hulpverleners. Zij zijn nu van plan om aardbevingbestendige woningen op te bouwen voor de slachtoffers van de ramp, maar daar is veel geld voor nodig. Local Care Bodegraven houdt daarom op vrijdagavond 29 januari de 'Nacht voor Haïti', met live-muziek en optredens van verschillende dj's.

Drenthe Helpt Haïti Verschillende Drentse stichtingen zijn al jaren actief in Haïti en zij zamelen nu geld in om de mensen daar te helpen. Zo is de stichting Naar School in Haïti sinds 1995 aanwezig in het land en heeft in eerste instantie een kleuterschool opgezet. Inmiddels is het project behoorlijk gegroeid en zijn er vijf scholen opgebouwd door de stichting.

Zangduo Picobello Het zangduo Picobello geeft op zondag 31 januari een benefietconcert voor de slachtoffers in Haïti. Alle inkomsten die voortvloeien uit deze avond zullen worden gestort op giro 555. Op de website van Picobello zal in de eerste week van februari de uiteindelijke opbrengst bekendgemaakt worden. Het duo hoopt op zoveel mogelijk landelijk bekende sterren.

Openbare basisschool Het Forum Op basisschool Het Forum in Warnsveld zitten twee geadopteerde Haïtiaanse leerlingen en steunt al vijf jaar de stichting School in Haïti. Leerlingen uit groep 8 zullen allerlei inzamelacties houden en de ouderraad organiseert een wintermarkt waarbij de opbrengst voor de slachtoffers in Haïti is.

STER Reclame