NOS NieuwsAangepast

Chronologie strandfeest Hoek van Holland

Tijdens een vechtpartij op het Sunset Grooves-festival op het strand van Hoek van Holland wordt een 19-jarige jongen dodelijk getroffen door een politiekogel. Het strandfeest loopt volledig uit de hand als honderden relschoppers zich tegen de politie keren. De relschoppers roepen daarbij onder meer de leus "Rotterdam Hooligans!".

swf:5-611834:

Bekijk hieronder een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen tot dusver.

22 augustus 2009 Tijdens een vechtpartij bij het Sunset Grooves-festival in de nacht van 22 op 23 augustus op het strand van Hoek van Holland wordt de 19-jarige Robby van der Leeden doodgeschoten. Zes bezoekers raken door kogels gewond. Drie van hen belanden in het ziekenhuis, één van hen verkeert in kritieke toestand.

23 augustus 2009 Of de dodelijke kogel afkomstig is uit een politiewapen of uit het wapen van een bezoeker is onduidelijk. Het strand van Hoek van Holland wordt afgesloten voor onderzoek door de Rijksrecherche.

Het blijkt dat de politie wist dat de relschoppers van plan waren om naar het strandfeest in Hoek van Holland te gaan.

24 augustus 2009 Ook de organisatie van het strandfeest zegt op de hoogte te zijn geweest van de komst van hooligans.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam kondigt aan dat hij de komende twee jaar grote gratis dancefeesten in zijn gemeente wil verbieden.

25 augustus 2009 Twee van de gewonden in het ziekenhuis mogen naar huis.

De politie roept bezoekers van het strandfeest op om beeldmateriaal in te sturen. Politie en justitie hopen zo een beter beeld te krijgen van wat er zich voor en na de schietpartij precies heeft afgespeeld.

26 augustus 2009 In Rotterdam wordt een stille tocht gehouden voor Robby van der Leeden. Er lopen zo'n vijfhonderd mensen mee, onder wie veel fans van Feyenoord. De tocht verloopt rustig.

De gewonde die in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt is buiten levensgevaar.

De politiebond ACP vraagt om opheldering van de korpsleiding in Rotterdam over de gang van zaken bij het strandfeest in Hoek van Holland. Volgens voorzitter Van de Kamp melden leden dat er geen Mobiele Eenheid beschikbaar was, ondanks dat de korpsleiding wist dat er groepen Feyenoord-hooligans naar het feest zouden komen.

27 augustus 2009 Er wordt een onderzoek ingesteld naar de communicatie tussen politie-agenten en de korpsleiding. Enkele agenten op het strandfeest vroegen om versterking, maar dat verzoek is nooit doorgekomen.

De gemeenteraad van Rotterdam wil niet dat grote gratis dancefeesten in de stad twee jaar lang verboden worden, zoals burgemeester Aboutaleb heeft besloten. De raad wil dat eerst wordt onderzocht wat er is gebeurd en wie voor het geweld verantwoordelijk is.

2 september 2009 Een commandant van de Rotterdamse politie is van zijn taken ontheven in verband met "grove fouten" die gemaakt zijn rond de rellen in Hoek van Holland. Uit onderzoek blijkt dat de commandant van dienst de situatie ernstig heeft onderschat.

3 september 2009 Het Openbaar Ministerie maakt bekend dat Van der Leeden is gedood door een politiekogel. Ook twee van de zes mannen met schotwonden zijn door de politie geraakt, zo blijkt volgens het OM uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. Van de overige vier is niet bekend of zij door politiekogels zijn verwond. Dat komt doordat nog niet alle kogels zijn teruggevonden.

Tijdens de rellen in Hoek van Holland heeft het communicatiesysteem van de hulpverleningsdiensten C2000 niet goed gewerkt. Het systeem was overbelast. Ook was er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk tussen politieagenten. Dat staat in het rapport dat de politie Midden- en West-Brabant maakte over rellen tijdens het strandfeest Sunset Grooves.

De Rotterdamse gemeenteraad houdt een buitengewone raadsvergadering over het incident. Burgemeester Aboutaleb komt zonder kleerscheuren uit het debat. Hij garandeert dat de hooligans hard zullen worden aangepakt.

5 september 2009 De klachten van hulpverleners over het communicatiesysteem C2000 komen vaak voort uit verkeerd gebruik. Dat zegt Don Berghuijs, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hij onderzoekt voor minister Ter Horst de problemen met het communicatiesysteem. Berghuijs noemt als voorbeeld de rellen op het strand van Hoek van Holland, waarbij C2000 volgens veel agenten overbelast raakte.

10 september 2009 De politie houdt een 19-jarige Rotterdammer aan voor zijn rol tijdens het dance-evement Sunset Grooves. Hij hoort volgens de politie tot de harde kern van de hooligans. Hij is opgepakt voor openlijke geweldpleging.

11 september 2009 Opnieuw twee verdachten aangehouden voor het plegen van openlijk geweld tijdens de rellen op het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland. Het zijn een 17-jarige en een 25-jarige Rotterdammer. Beiden zijn bekenden van de politie doordat ze eerder bij rellen betrokken waren.

21 september 2009 De politie arresteert een man uit Rotterdam op verdenking van betrokkenheid bij de rellen. Hij is een bekende van de politie.

22 september 2009 Opnieuw twee arrestaties. Een 24-jarige man uit Hellevoetsluis en een 26 jarige man uit Rozenburg worden opgepakt voor betrokkenheid bij de strandrellen. De man uit Hellevoetsluis is eerder veroordeeld voor rellen.

27 september 2009 Vier jaar na de invoering van C2000 zijn er nog grote problemen met het communicatiesysteem voor hulpdiensten. Dat blijkt volgens het tv-programma Zembla uit een vertrouwelijke lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

28 september 2009 Een zevende verdachte wordt opgepakt.

29 september 2009 Justitie bestempelt vijf agenten als verdachten. Volgens het OM hebben ze schoten gelost, maar het is onduidelijk wat hun rol verder precies is geweest.

Ook is er een achtste verdachte van de rellen in Hoek van Holland aangehouden. Het is een 19-jarige man uit Katwijk. Hij zou tijdens het strandfeest geweld hebben gebruikt.

6 oktober 2009 Weer twee nieuwe aanhoudingen. De aangehouden mannen zijn 25 en 19 jaar en komen uit Rozenburg en Leiden.

Na een uitzending van Opsporing Verzocht waarin foto's van tien verdachten te zien waren, meldt zich 's avonds een van hen op het politiebureau van Capelle aan den IJssel. Hij wordt gearresteerd.

7 oktober 2009 Vijf andere relschoppers melden zich bij de politie. Vier van hen kwamen ook op de foto's van Opsporing Verzocht voor.

21 oktober 2009 Een moeder geeft haar zoon aan bij de Rotterdamse politie. Ze herkende haar zoon op foto's van verdachten die in een uitzending van Opsporing Verzocht werden getoond.

In totaal zijn er nu 17 verdachten aangehouden van wie er vier voorlopig zijn vrijgelaten.

8 december 2009 De Rijksrecherche zal de agenten die geschoten hebben bij de rellen in Hoek van Holland niet vervolgen. Ze hebben gehandeld uit noodweer.

9 december 2009 Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT concludeert dat politie, justitie en de gemeente Rotterdam fout op fout hebben gestapeld. Het spreekt van ongecoördineerde hulpverlening, onvoldoende risico-inschatting en een onduidelijke commandostructuur.

12 december 2009 Korpschef Aad Meijboom kondigt aan te zullen opstappen als naar aanleiding van de strandrellen ontslagen vallen onder zijn personeel.

17 december 2009 Burgemeester Aboutaleb en korpschef Meijboom hoeven van de gemeenteraad van Rotterdam niet op te stappen.

18 december 2009 De politiebond is niet overtuigd van de rol van Aboutaleb als korpsbeheerder Rotterdam-Rijnmond en wil dat het regionaal college een andere korpsbeheerder gaat benoemen.

De eerste rechtszaak tegen een 25 jarige man die wordt gezien als de aanstichter van de strandrellen begint met een nederlaag voor de verdediging. Volgens zijn advocaat is de privacy van zijn cliënt geschonden. De rechter beslist anders en het proces mag doorgaan. Op 5 maart wordt de zaak behandeld.

19 januari 2010 Vijf verdachten moeten voor de rechter in Rotterdam verschijnen. Tegen een minderjarige verdachte wordt 12 maanden jeugddetentie geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl