NOS Sport

Rusland actief in 34 van de 39 sporten in Rio

Russische boksers mogen gewoon deelnemen aan de Spelen, net als de turners en de bijna gegarandeerde medaillekandidaten bij de ritmische gymnastiek. Ook de schutters uit Rusland zijn gewoon van de partij in Rio de Janeiro en de Nederlander Jeroen Mooren staat morgen bij zijn eerste partij in het judotoernooi meteen tegenover een Rus op de mat.

Van een algehele uitsluiting van Russische sporters was in Rio al geen sprake en het ziet er, kort voor de officiële opening, naar uit dat het overgrote deel van de gekwalificeerde sporters uit Rusland de komende weken gewoon in actie komt tijdens de Spelen.

Liefst in 34 van de 39 sporten is ten minste één Rus of Russin actief. Alleen alle gewichtheffers worden zonder pardon geweerd door de internationale bond van die sport. Net als de Bulgaren overigens, vanwege het buitensporig grote aantal dopinggevallen.

'Alles bij elkaar is men in Moskou redelijk tevreden'

Uitzondering

Datzelfde geldt eigenlijk ook voor atletiek, maar daar is één uitzondering. Verspringster Darija Klisjina mag deelnemen omdat zij niet in Rusland woonachtig is. Zij leeft al jaren in de Verenigde Staten en is structureel op dezelfde manier getest als andere (internationale) atleten.

In vier andere sporten grepen de Russische teams simpelweg naast kwalificatie: basketbal, hockey, rugby en voetbal.

Minimaal 271 Russen in Rio

Het betekent dat er nog altijd minimaal 271 sporters uit Rusland in actie komen, van de 387 Russen die zich hebben geplaatst. Ter vergelijking: Nederland stuurt een delegatie van 241 sporters.

Het aantal van 271 kan de komende dagen nog oplopen, omdat het internationaal sporttribunaal CAS zich nog over aantal Russische beroepszaken moet uitspreken en bij enkele sporters, onder wie zwemster Joelia Jefimova, de zaak heeft teruggegeven aan de internationale federatie voor een definitief besluit over deelname.

Veel minder medailles

Wel is de verwachting dat Rusland door het ontbreken van nagenoeg alle atletiek-deelnemers (67 atleten uitgesloten) en alle gewichtheffers flink moet inleveren in het medailleklassement. Beide sporttakken tezamen leverden de Russen de laatste twee Olympische Spelen meer dan twintig medailles op.

In maart 2015, ver voor alle dopingperikelen en -schorsingen, werden er nog 74 medailles toegedicht aan de Russen. Nu is dat aantal geslonken naar slechts 42 (15 keer goud), waarmee Rusland op basis van de laatste voorspelling van sportdatabureau Gracenote (voorheen Infostrada) nog wel plaats zes in het medailleklassement zou bezetten.

Russische medailles op de drie vorige Spelen

DisciplineAthene 2004Peking 2008Londen 2012
Atletiek19 (6 goud-7 zilver-6 brons)18 (6-5-7)16 (7-4-5)
Gewichtheffen8 (1-2-5)7 (0-4-3)6 (0-5-1)
Totaal aantal medailles90 (28-26-36)73 (23-21-29)79 (22-25-32)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl