NOS Sport

Bach: schorsing Rusland zou nucleaire optie zijn geweest

Voorzitter Thomas Bach heeft op de driedaagse IOC-conferentie in Rio de Janeiro nogmaals het besluit verdedigd om Russische sporters onder strenge voorwaarden te laten deelnemen aan de Olympische Spelen. "Je mag één individu niet straffen voor het falen van zijn of haar regering, als hij of zij er niet bij betrokken is", zei Bach.

Bach: individu niet straffen voor besluit regering

Het Internationaal Olympisch Comité kreeg de nodige kritiek op het besluit, dat werd genomen naar aanleiding van het WADA-rapport van Richard McLaren. Daarin werd aangetoond dat de Russische staat betrokken was bij systematische doping van de sporters. McLaren adviseerde om alle Russsische sporters in Rio te weren, maar het IOC wilde daar niet aan.

"Een schorsing van het Russische Olympisch Comité is door sommigen wel de nucleaire optie genoemd. Onschuldige atleten zouden daarbij als bijkomende schade worden gezien", sprak Bach. "De resultaten daarvan zijn dood en verwoesting."

Bach riep ook op tot een herziening van het wereldwijde antidopingsysteem, gezien het feit dat de problemen met de Russen pas zo laat aan het licht zijn gekomen. Het IOC en het WADA steggelen al geruime tijd over de aanpak van de Russische dopingaffaire. WADA-onderzoeker Dick Pound heeft opgeroepen tot een ingelaste IOC-vergadering, om alle feiten boven tafel te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl