liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Liftdode was bouwvakker

De twee mannen die vanmiddag betrokken waren bij het ongeluk met een lift in Eindhoven, waren in het pand bezig met werkzaamheden boven op de lift toen die vanaf de zevende verdieping naar beneden viel. Eén van de twee kwam om het leven, de andere man raakte bekneld. Hij ligt zwaar gewond in het ziekenhuis. De mannen werkten voor Dura Vermeer. De bouwer weet nog niet waardoor de lift neerstortte.

Dura Vermeer heeft het pand gekocht van de TU in Eindhoven en wil het ombouwen tot een woontoren voor studenten.

Langer voor pgb's

Gemeenten krijgen meer tijd om te beoordelen of mensen volgend jaar hun persoonsgebonden budget mogen houden. Ze moeten de pgb-houders in principe voor 1 oktober laten weten of hun budget volgend jaar hetzelfde blijft. Halen gemeenten die deadline niet, dan mogen ze er langer over doen. De budgethouders houden dan wel tot minstens 1 mei volgend jaar hun uitkering.

Tot in de nacht

Ongeveer 700 vluchtelingen zijn door een politieblokkade in Hongarije gebroken en lopen nu over de snelweg naar de Oostenrijkse grens. De groep mensen is afkomstig van het station in Boedapest, waar ze de trein naar Oostenrijk hadden willen nemen. De vluchtelingen zijn van plan om tot diep in de nacht door te lopen over de snelweg.

Ambulances druk met drugsvergiftiging

In het Duitse plaatsje Handeloh bij Hamburg zijn tijdens een bijeenkomst dertig mensen vergiftigd met amfetamine. Volgens hulpverleners lagen de slachtoffers met buikkrampen op de grond van het conferentiecentrum waar de bijeenkomst was.

De groep bestond uit alternatieve en homeopathische genezers die de seminar 'Healing Powers in Dance' bijwoonden. De Duitse politie denkt dat zij de amfetamine per ongeluk hebben binnengekregen. De genezers vielen flauw en hadden last van hallucinaties en epileptische aanvallen. Ze verkeren niet in levensgevaar.

Vrijgesproken man Putten nu verdachte in xtc-zaak

Een van de vrijgesproken mannen in de Puttense moordzaak is nu verdachte in een grote drugszaak. Dat heeft z'n advocaat gezegd na een bericht in De Telegraaf. Volgens de krant zou Herman du Bois betrokken zijn geweest bij het maken van xtc-pillen. Hij zou daar zo'n 50.000 euro voor hebben gekregen.

Du Bois is een van de twee mannen die zeven jaar onterecht vastzat voor de moord op stewardess Christel Ambrosius in Putten.

Thanks Obama

In de Verenigde Staten heeft de werkloosheid het laagste punt bereikt in meer dan zeven jaar: 5,1 procent. In augustus kwamen er 173.000 banen bij. Daarmee is de arbeidsmarkt in de VS een stuk beter dan in de EU, waar 9,5 procent van de bevolking werkloos is. Ook in Nederland ligt de werkloosheid hoger, met 6,8 procent.

Thanks Obama.

Rutte neemt afstand van uitspraken van Orban

Premier Rutte neemt afstand van uitlatingen van zijn Hongaarse collega Orban. Die is bang dat Europeanen in de minderheid raken in hun eigen werelddeel. Orban noemde het vluchtelingenvraagstuk vooral een Duits probleem.

Zo creëert hij tegenstellingen en dat is niet oké, vindt Rutte. Volgens hem moet er een "geïntegreerde Europese aanpak" komen.

Mars van Syrische vluchtelingen

Vluchtelingen willen van Hongarije naar Oostenrijk lopen

Ongeveer 700 vluchtelingen zijn politieblokkade's in Hongarije gebroken en lopen nu over de snelweg van Boedapest naar Oostenrijk. De trein was voor hen geen optie meer.

  • AFP
    Mars van de Syrische vluchtelingen
  • AFP
    Mars van de Syrische vluchtelingen
  • AFP
    Vluchtelingen lopen over de Elisabethbrug in Boedapest
  • AFP
    Mars van de Syrische vluchtelingen

Lift stort naar beneden in Eindhoven; dode en zwaargewonde

Op het terrein van de Technische Universiteit in Eindhoven, in een pand dat zou worden gesloopt, stortte een lift door nog onduidelijke redenen bovenop twee mensen. Een van hen is overleden en de ander raakte zwaargewond. Het is nog niet duidelijk wie de slachtoffers zijn. Mogelijk waren de twee aan het werk in het pand.

Celstraffen tot negen maanden voor seks met minderjarig meisje

De rechtbank in Rotterdam heeft in de Schiedamse zedenzaak drie mannen veroordeeld die seks hadden met een minderjarig meisje van 16. Ze moeten maandenlang de cel in. Het meisje werd gedwongen door een loverboy, die zei dat ze 18 was. Volgens het OM was ze geslagen en was ze onder invloed van drugs. Ook vond de seks plaats zonder condooms.

Twee andere verdachten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Vliegtuigje maakt geslaagde noodlanding op weg

In Noorwegen heeft een vliegtuigje een noodlanding gemaakt op de weg. Niemand raakte gewond. De 18-jarige piloot was net opgestegen in Oslo, toen de motor van zijn vliegtuig uitviel. Terugkeren naar de luchthaven was geen optie. Gelukkig wist de piloot dat de weg naar een nabijgelegen ziekenhuis was afgesloten, dus besloot hij daar te landen.

Het vliegtuigje werd ter plekke gerepareerd en steeg vervolgens vanaf de weg weer op.

Noodlanding in Noorwegen

Was dit de 'roast' van Jack van Gelder?

De afscheidsuitzending voor Jack van Gelder op Radio 1 is geëindigd zonder Jack van Gelder. De sportpresentator is halverwege kwaad weggelopen. Van Gelder kreeg niet alleen lof, maar ook veel kritiek van de andere gasten, Johan Derksen, Ben de Graaf en Kees Jansma. Daarop liep van Gelder weg.

"Jack is een hartstikke leuke collega, ik kan niets kwaads over hem zeggen", zei Johan Derksen daarna. "Maar als je kritische noot kraakt... Ik vind het raar dat je daar boos om wordt." Presentator Giel Beelen stak daarna wel de hand in eigen boezem: "Het was natuurlijk wel zijn afscheid".

Inmiddels heeft de zendermanager van NPO Radio 1 z'n excuses aangeboden.

Bob Geldof wil vluchtelingen opnemen

Bob Geldof

Bob Geldof wil best onderdak bieden aan vier vluchtelingengezinnen. De oprichter van Live Aid is boos over de opstelling van Groot-Brittannië tot nu toe. Geldof zegt dat hij zich schaamt over de kwestie, die steeds nijpender wordt. "Het is een monsterlijk verraad van wie we zijn en wat we willen zijn", zei hij in een interview. "Ik kan het niet aanzien wat er gebeurt. Ik kan niet aanzien wat het met ons doet."

"This is a f***ing disgrace".

Politie laat overheid geen boetes meer innen

De politie maakt het vanaf woensdag onmogelijk voor het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om een deel van de verkeersboetes te innen. Ze doen dit als onderdeel van hun acties voor een betere cao. De politiebonden denken dat de overheid hierdoor 500.000 euro per dag zal mislopen.

Vanaf woensdag worden boetes voor t/m 20 kilometer per uur te hard rijden en overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren niet meer geïnd.

Drone stort neer tijdens US Open

Drone US Open

Een op het eerste gezicht normale tenniswedstrijd op de US Open werd vannacht abrupt stilgelegd vanwege een bijzonder object op de tribune. Het duurde even voordat duidelijk werd wat het was. Het bleek een drone te zijn. De scheidsrechter legde de wedstrijd stil, en haalde de politie erbij.

De drone kwam terecht op een lege plek; niemand raakte gewond.

Verhuizing eeuwenoud kasteel loopt op rolletjes

Het 400 jaar oude Hirosaki kasteel in Japan verhuist naar een plekje 80 meter verderop. De stenen muur waarop het kasteel staat, wordt namelijk gerestaureerd omdat die is beschadigd en vervormd.

Met behulp van hydraulische krikken is het gebouw van de fundering gehaald en op rails gezet. Het duurt twee maanden voordat het op zijn tijdelijke stek aankomt. Als de restauratie af is, wordt het kasteel weer teruggezet.

Historisch Japans kasteel tijdelijik verplaatst

'IS blaast drie graftorens Palmyra op'

Strijders van Islamitische Staat hebben in Palmyra drie bijna 2000 jaar oude graftorens opgeblazen, heeft de Syrische archeologische dienst bekendgemaakt. De graftorens waren een belangrijke publiekstrekker in de archeologische woestijnstad.

De Toren van Elahbel uit 103 na Christus is verwoest

IS veroverde Palmyra in mei van dit jaar. Langzaam maar zeker vallen de Romeinse tempels, antieke grafmonumenten, standbeelden en nu ook de graftorens ten prooi aan de vernielzucht van de extremisten.

Zendmast Lopik neergehaald

AM-zendmast in Lopik omgehaald

De zendmast bij Lopik is niet meer. Vanmorgen is de 196 meter hoge radiozendmast voor de middengolf neergehaald, omdat er nieuwe technieken beschikbaar zijn.

De mast wordt neergehaald omdat de NPO geen geld meer wilde steken in vervanging van de verouderde antenne.

Amerikaanse wapenwinkel ontwerpt anti-moslim-kruisvaardersgeweer

"Ik heb wel eens gezegd dat ik een geweer zou willen hebben dat - als een moslimterrorist het zou oppakken - de bliksem zou inslaan en hij dood zou neervallen", aldus voormalig Navy SEAL Ben Thomas. Hij is bang dat islamitische terroristen de wereld bedreigen, dus ontwierp hij het kruisvaardersgeweer voor wapenwinkel Spike’s Tactical in Florida. Aan de ene kant van het geweer staat het symbool van de Tempeliers en aan de andere kant een psalmtekst. Het moet een symbool zijn voor christelijke waardes en het recht van Amerikanen om zichzelf te verdedigen. Sinds woensdag is het wapen te koop,

Het geweer kreeg gelijk veel kritiek, onder meer van de organisatie voor Amerikaans-islamitische relaties in Florida. "Is het dan ontworpen voor christelijke terroristen?" vraagt de voorzitter zich af.

De wapenwinkel zelf zegt dat het niet is bedoelt om moslims te beledigen.

Chinese monnik rent 125 meter over water (op drijvende plankjes)

"Je moet snel kleine stapjes nemen." Dit is volgens Shi Liliang de techniek om over water te lopen. Of beter gezegd, om over drijvende plankjes te lopen. Hij liep uiteindelijk 125 meter, en verbrak daarmee zijn eigen record.

Amerikaanse weigerambtenaar moet de cel in

Een Amerikaanse weigerambtenaar moet de cel in omdat ze weigerde een lesbisch stel te laten trouwen. Kim Davis weigerde vier keer om de trouwakte te ondertekenen en het stel besloot daarop haar voor de rechter te slepen. Sinds kort is een verbod op het homohuwelijk in de VS ongrondwettelijk. De rechter besloot dus dat Davis met haar weigering een gerechtelijk bevel negeert.

De politiefoto van weigerambtenaar Kim Davis

Davis zelf zegt dat het homohuwelijk in strijd is met haar geloof. Haar opsluiting krijgt veel aandacht in de VS, vooral van conservatieve Amerikanen. "Dat iemand haar vrijheid kwijtraakt vanwege haar geloof, moet iedereen betreuren", zegt haar advocaat.

Fuck, het gaat regenen

Een grappige verspreking door weervrouw Jennifer Faber bij onze collega´s van RTL Nieuws. In de late uitzending van het nieuws floepte er opeens het woord ´fuck´ uit toen ze zich verslikte in een zin.

De regie gooide meteen de reclame erin. En Jennifer wist nog helemaal van niks, tot ze vanochtend werd gebeld door Edwin Evers van Radio 538. Blijkbaar is de verkeerde uitzending uitgekozen, het late weer wordt altijd van tevoren opgenomen.

Honderden vluchtelingen in treinen in Hongarije

Vluchtelingen discussiëren met de Hongaarse politie bij het station van Bicske

Zo'n 500 vluchtelingen zitten nog steeds vast in een trein bij Boedapest. De trein was op weg naar Oostenrijk, maar werd door de politie stilgezet. De meeste migranten weigeren de trein te verlaten. Bij het station zouden nog twee treinen met een onbekend aantal vluchtelingen staan.

De Publieke Omroep en RTL gaan volgende week een speciaal televisieprogramma uitzenden over de vluchtelingencrisis. RTL Late Night maakt maandag een speciale uitzending in samenwerking met het Rode Kruis, en woensdag zendt de NPO het programma 'De grens bereikt' uit met Jeroen Pauw.

Yfke Sturm zwaargewond na ongeluk met jetsurf

Fotomodel Yfke Sturm tijdens de uitreiking van de Holland Beauty Awards in 2012

Topmodel Yfke Sturm is zwaargewond geraakt na een ongeluk met een gemotoriseerde surfplank. Dat gebeurde bij een eiland in de buurt van Napels.

Sturm was op zee met een zogeheten jetsurf, toen ze er vanaf viel. Het model werd daarna door de surfplank overvaren. Een helikopter bracht haar naar een ziekenhuis in Napels. Volgens Italiaanse media wordt ze daar in een kunstmatige coma gehouden.

Blind is niet blij met Martins Indi

IJsland maakt 0-1 vanaf de stip

Oranje kijkt terug op een dramatische avond. In de Arena werd het 1-0 voor IJsland. Het Nederlands Elftal verloor het EK-kwalificatieduel na een penalty. Ook moest Arjen Robben er vroegtijdig uit, vanwege een blessure.

Het is een slecht begin voor de nieuwe bondscoach, Danny Blind. Hij baalt vooral van de rode kaart voor Martens Indi, die een tik uitdeelde.

Techreuzen schikken voor 374 miljoen euro

Techgiganten Apple, Adobe, Google en Intel schikken voor 374 miljoen euro in een rechtszaak over salarisafspraken en deals dat ze geen personeel bij elkaar zouden wegkopen. Het personeel voelde zich daardoor beperkt in hun carrière, en de rechter gaf de 64.000 personeelsleden die de zaak aanspanden gelijk.