Aangepast

#MakeFacebookRed voor Aleppo: 'Ik wil Facebook wakker schudden'

"Bij elke aanslag in Europa verandert iedereen zijn profielfoto en zijn we allemaal 'Je suis Charlie', zegt Nynke van Dijck (24). Zij is een van de social media-gebruikers die hun profiel rood hebben gekleurd. "Maar als het in het Midden-Oosten gebeurt maakt het niemand wat uit."

Facebook kleurde in november rood-wit-blauw naar de Franse vlag, later veranderden profielfoto's naar de Belgische vlag. Nu willen twitteraars en facebookers dat social media rood worden, voor Syrië, en Aleppo in het bijzonder.

"Zelfs Mark Zuckerberg veranderde zijn profielfoto in de Franse vlag, maar nooit in de Syrische of de Afghaanse", zegt Nynke. En de optie dat je jezelf als 'veilig' kan markeren, werkt ook alleen voor aanslagen in Europa, of toeristische plaatsen." Nynke heeft haar profielfoto aangepast om mensen op Facebook wakker te schudden.

"Daarnaast ben ik sowieso tegen oorlogvoeren, maar er zijn regels. Je bombardeert geen woonwijken en al helemaal geen ziekenhuizen. Er moet hier meer aandacht voor komen, zodat we ons realiseren dat we hier iets aan moeten doen."

  • Twitter
    Aleppo is Burning
  • Facebook
    Save Aleppo
  • Facebook
    Aleppo is Burning

De actie begon afgelopen donderdag dus. Inmiddels kleuren ook wat Facebookprofielen in Nederland rood, zoals die van Lauren Rigter (28). "Ik doe het om Syriërs te steunen en omdat ik het echt heel gek vind dat we met Brussel en Parijs zo meeleven, maar met Syrië minder", zegt ze.

"Het lijkt wel of we er immuun voor zijn geworden; het is te ver van ons bed", denkt Lauren. Lauren heeft een Syrische vriend en die heeft ook weer Syrische vrienden. Rode profielfoto's komt ze dus veel tegen op Facebook.

Waarom kleuren we niet massaal rood?

Eerder vroegen we ons al af waarom de aanslagen in Parijs zoveel losmaakten, en die in Libië niet. "Mensen voelen pas iets als het écht psychologisch dichtbij komt", legde Enny Das, hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit uit. "Je kunt zelfs zeggen dat onze hersenen zo in elkaar zitten dat we niet fysiek kunnen meeleven, als iets psychologisch niet nabij is."

Dat komt door wat ze in de psychologie de Construal Level Theory noemen."

Maar ver weg of niet, het kan iedereen overkomen, zegt Nynke. Ze heeft een jaar in Istanbul gewoond. "Daar zag ik Syrische kinderen op straat slapen en bedelen. Terug in Nederland ben ik als Rode Kruis-vrijwilliger een keer naar de noodopvang in Amsterdam geweest en heb daar met mensen gepraat. Het zijn verhalen van levens zoals mijn leven en die van jou. Het kan iedereen overkomen en dat is zo schokkend."

World Wide Red Protest

Eigenlijk moeten alle social media rood kleuren, willen Syrische activisten die het World Wide Red Protest startten. Ze gebruiken daarvoor #AleppoIsBurning en #SaveAleppo.

Als onderdeel daarvan delen Lauren en haar vrienden vandaag rode tulpen uit op Amsterdam Centraal en speelt iemand aan de piano in het station een stuk van Bach. Dat wordt georganiseerd door een Syrische jongen die nog veel familie en vrienden in Aleppo heeft.

Syrische vluchteling vraagt aandacht voor situatie in Aleppo

Zaterdag ging om middernacht een staakt-het-vuren in, maar niet in heel Syrië en niet in Aleppo.

"Ik heb ook veel vrienden die geen idee hebben wat er gebeurt", zegt Nynke. "Die sturen me nu berichtjes om te vragen wat er aan de hand is. Het gaat mij dus vooral om de bewustwording."

Deel artikel: