In Syrië gaat om middernacht een staakt-het-vuren in. Rusland en de Verenigde Staten hebben een 'regime van stilte' afgesproken, dat met name geldt voor Damascus en de kustprovincie Latakia.
Het bestand verbiedt militaire actie en het gebruik van wapens in de gebieden. "Dit is een extra maatregel om de lokale problemen op te lossen", zegt een militaire bron tegen de Russische nieuwsdienst Sputnik.
Moskou en Washington zullen toezien op het akkoord, dat in Damascus voor 24 uur geldt, en in Latakia 72 uur. "We verwachten dat het Syrische regime en de rebellen er zich aanhouden en stoppen met beschietingen", aldus de bron.
Het bestand geldt niet voor Aleppo. "De situatie in Aleppo is anders omdat daar meer terroristen rondlopen", zegt een Syrische legerofficier. Strijders van Islamistische Staat hebben vorige week delen rond Aleppo heroverd tijdens een nieuw offensief.
De stad, in het noorden van Syrië, ligt al dagen onder vuur. In een week tijd zijn zeker 200 mensen in de stad gedood, meldt het Observatorium voor de mensenrechten in Londen.
Er zou vanochtend opnieuw een kliniek zijn geraakt. Gisteren werd bij luchtbombardementen een ziekenhuis geraakt. Daarbij zouden zeker vijftig mensen zijn omgekomen. onder wie drie kinderen en een kinderarts.
Muahammed Moaz was een van de laatste kinderartsen die nog in het gebied actief was.
In Syrië geldt officieel een staakt-het-vuren, maar dat wordt voortduren geschonden. De VN-gezant Steffan de Mistura waarschuwt dat het geweld in het land weer in alle hevigheid driegt los te barsten.
"Het beeld is dat het bestand ieder moment kan instorten. In de afgelopen 48 uur viel in Syrië iedere 25 minuten een dode door geweld", zei De Mistura gisteren. Hij riep Rusland en de VS gisteren op om het bestand te redden en de vredesgesprekken vlot te trekken.
Het Witte Huis liet vanmiddag weten dat het samen met Rusland werkt aan een manier om het staakt-het-vuren nieuw leven in te blazen.
In Genève in Zwitserland wordt onder leiding van De Mistura gepraat over vrede. Maar ook dat gaat moeizaam omdat de strijdende partijen niet met elkaar aan tafel willen zitten.